香港成個教師制度 都崎型

436 回覆
1697 Like 154 Dislike
行政工作,講左好多次。由你發現問題,諗下有咩即時補救、長遠解決辦法、發出校內通知、搵建築署黎睇(因校舍是政府批的)、搵財務傾有無錢搞、寫標書(如數額大)、收標開標書評分、上校董會解釋通過攞簽名、搵承辦商簽合約、確認施工程序、時間、圖則(如有)、與政府部門的文件往來及視察(有甚麼部門來視乎甚麼工程)、施工期間的監察、改動、跟進、工程完成驗收(如牽涉改動又要政府部門來睇)、工程期間各種事宜,包括安全、噪音、鄰近機構的投訴、工程車出入、付款等。
如果工程比較大,通常會在假期進行,那麼有人多次提及的老師假期當然又會減少了。
當然,有人仍然可以話好多行業都業咁做啦。咁大家如果係家長接唔接受到請個老師返來有50%時間做非教學工作?
係,無人話唔係WO. 醫生肯定係壓力大職業
工程有大有細,先前講過大至起新校舍,細既換冷氣鋪地板。呢類工作多唔多要睇時期,唔容易平均換算。係學校既環境,睇開工程果範多數要處理埋校產、保安系統。呢類野除左平時既保養仲有登記校產、盤點、WRITE OFF事宜,呢D就會牽涉同校內唔同室主同科組阿頭既溝通。
如果呢D野比一個主任級既老師負責,我粗略估佔佢40~50%工作時間
我好明確分開左行政同埋實務工作WO.
我亦無話自己識,一路都講緊行政工仍佔用左好多教學時間。呢句野我都起碼寫左3次。
人工高我亦無反對過,我一直係反駁緊有人認為老師工作只係教書同好易做,所以我講現實比人知啫。
當然有人認為講返呢D野都係呻,都係唔啱啦。行行唔同,我相信之前有D野唔講既話,你亦未必知老師係要做既。
於是,咁荀既工點解高分既人唔做?要搵D低分既人做?係咪呢份工無表面咁風光呢?
OK睇到。SORRY
用合約制係咪最大得益係全體學生呢?
我既睇法係,得益最大係有錢學生,損失最大係窮學生。
合約制係基於市場原則定價,但係自由化既教育界並唔會係一個市場,而係分割市場,例如按高、中、低收入劃分。呢個劃分未必係兩、三年間成形,但長遠來說(估計10~12年,約一個中小學周期)會成形。
高收入者會追逐有成績的學校,有成績的學校會用高薪招募或保留好老師....中收入、低收入學校和學生如此類推。
要明白,學生人數有限,如果每間學校的學額是有上限的,就會按上述情況發展。
其實老師工作真係好比人睇小。改簿其實唔容易,大家係用學生同自身經驗角度睇。其實做學生一世人可以比幾多個老師教過?或者你比教畜教過有陰影。而家改簿係恆常要比上頭監察住,點改點寫點回饋係有野要學。
再講,你叫個專業人士入班房控制班小學雞、中學雞睇下,係咪真係咁容易?係任何專業人士都做到咁普通?
我講既野無可能係我一個人做哂。我亦無入侵他人專業,我一直係講緊行政工作佔用好多原本係老師專業既時間。呢句野我起碼寫左4次。
做行政係可以好花時間,呢樣你係咪都否定埋?
老師有長假,係咪代表唔使返?我先前有答過可以係處理工程,亦有其他人答過要開會或補課,呢樣你又睇到當睇唔到?
至於有幾多假期呢D係公開資料,你可以自己找到。但我地實際返幾多日就因人的職務而異,我會答你既係你唔知道既學校狀況,講D大家都知既野無意思。
係咪做老師一份工的問題已在另一處答了
學校唔係社會?同出面公私營機構合作唔係真正社會?寫REPORT爭FUNDING又唔係真正社會?咁做親NON PRIVATE SECTOR都唔係接觸真正社會了。
明明我話而家既教育界多左接觸外界,但你就話我認為老師唔應該/唔使做教書以外工作。我就係唔明點解你咁樣理解我既說話。
我一直係講行政工作過多,佔用左原本係教師專業既教學工作時間。我又幾時話過要唔使做行政呢?
我舉醫生護士例子都無話佢地唔使做所有行政呀?佢地咪一樣要寫REPORT,只係佢地唔使做物業管理、資訊系統、財務策劃、招標、採購服務等
OK. 我明你對於專業的講法了。你係著重於不可被他人取代的部分來定義專業的高低。
從呢個定義黎講你係講得通既,咁我先前係誤解左你,SORRY。
我想講既係護士/醫生表面上係做到教師做既野,但係做到同做好係唔同,所以我一直係呢一點上講緊兩者其實有可比較的價值。
當然,教師要學生護士既野要做到入職耐好多,護士要學教師既野做到入職應該快D。呢點你係對的
或者你鐘意問候人不特止,仲鐘意老母....
不過學習同教育的確係錯誤中學習,只係呢種錯誤並唔係講緊彌天大錯,而係一D可以接受既錯誤。你可以試想你做學生的時代,是不是所有題目都是一教就答對的?是不是老師甚至試過刻意漏掉一些重點,試試讓學生能否自己察覺到,以考驗你們對課題的理解?
同樣,你亦一定看過有一些老師曾經用錯方法而控制不了課室秩序,如果他是新老師又能留低的話,他應該已經掌握到較好的方法了吧?
如果不刻意誇張我說的「錯誤」,你不會有這樣的反應吧?
有冇讀natural selection 垃圾冇進心咪俾人淘汰 香港唔會冇書讀 btw 你係唔識字? 我話係淘汰垃圾老師
搭時光機?
我話TA 文職做admin stuff
校長要孭人命?
冇錯 咁你講幾多本簿=一條人命?
老師當然比較低 人命係無價
補習老師 唔少冇教學文憑 但而加播video都控制到班中學生 eg YYlam 冇個人魅力冇教學技巧嘅老師大把

俾人監督又掂 你膊頭承擔係一本簿 醫護人員承擔係人命 垃圾果然係垃圾 社會失敗者好可悲
合約制大趨勢
話教書難 辛苦
真係loser先教書 讀唔成書咪教書
如果將金融同醫療交俾哩班垃圾 香港玩完
我只係想表達,我接觸過o既教職人員,都痴痴地,aleast係平常外面世界工作o既人感覺中,佢地都係思想離地,仲有o的固執。
比如: 書講o既野一定係o岩,權威人仕一定係o岩,自我感覺好光潔同高尚,全世界最辛苦o既工作係佢地,壓力巨大,工作under pay. 只要講英文,那怕係零分都特別欣賞。
唔需要dress up o既工作就係不務正業或唔生性,唔努力上進。

記得有隻教畜笑鳩我,做乜好好地有寫字樓唔做走去做地盤佬,唔諗下自己都為下頭家。。。我o左咀成2秒都比唔到反應。。屌柒佢又唔係,答佢就仲要暴走。。
成日講咩唔讀好書大個做掃街,運輸。。
大佬呀掃街唔係人? 運輸o的老細我識親都賺10幾廿萬一個月,仲有車隊。
我頂頭大老細仲勁,開工爛身爛世 接個垃圾job都幾億上落。
出面一般人邊份工唔係捱到噴血但回報唔理想? 相對教職工作已經人工高好撚hea.

我唔會話教職人員冇功能冇供獻,但咁o既思維去教育下一代,叫班靚仔點會服?

我家族唔知算唔算有問題,其中有3個教職人員,其中一個係教受,一個係訓導,一個係中學老師。也有大律師,也有cisco高層,我也跟班做過itv開荒牛。其他親戚meeting都好正常,係做教職個3件成日會classifly別人。
兩個呀叔好早去左美國定居,其實我唐妹真係讀書唔成,半個鬼妹mk, 大學都入唔到就hea到今日,不過滿口英文係正常,佢地個3件見親我唐妹都兩見發光咁,係咁挑戰自己o的外語能力,係咁抛哂書包聽到我唐妹面容扭曲。

同o的表叔傾下it野, 或其他生意事又插把咀埋黎扮聽得明。

其實咁多年接觸唔少教職人仕,但正常o既真係唔見有幾多個。
on9 , 大雅之堂 係洗白白沖乾靜個涼dress up出去見人個時先做。 出親去呢o的酒會應酬都係達官貴人一隻教畜都未有資格,除非佢係局長級啦。

做教職,你可以懷住赤子之心,但唔係低鳩能羅。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞