香港成個教師制度 都崎型

436 回覆
1697 Like 154 Dislike
咁你攪清楚行政工作,水電設計,水電知識先啦,同埋呢工場出身,識落手做唔等於識design ,反之亦然。我諗教physics 應該識做工程
簡單d,你講下教師薪酬水平,假期,其他福利,同埋每日工作時間,再對比下其他行業。無話唔可以呻,不過講到掂果下某d 範疇當自己識果下好笑。
Btw 你自畢業,長工淨係做過老師?
答左,校長要PROFESSIONAL GRADE孭飛
同上,乾收銀做得唔好,校長係唔會插佢,只會插老師。老師唔跟,出咩事係老師孭。
有邊行簡單呀

老師=其一全港收分最低 係香港制度下 最劣質嘅人 係natural selection those who cannot adapt will fade out

由於老師係一大堆讀唔成書 冇self discipline 一堆垃圾點係社會生存? 教育制度就係要篩走垃圾 將佢地group埋一齊 方便處理
俾哩班人管經濟? 香港立即收皮 俾班人搞醫療?跟本冇能力

所以咪俾時代淘汰 咪自殺 銀行職員對客唔西?
佢講到成套新舊消防系統係佢match ga....我知點解工程界成日要政府出job ,因為老師。
原來問心就得,咁唔使講啦。
講邏輯,就唔知點解專業性係互換工作黎睇做到幾多%野黎睇WO.
按你邏輯,護士做到教師工作既%較高,所以護士比教師專業。如果呢句成立...咁....
霍金作為天體物理學家洗廁所能力=0%,清潔工人做天體物理=0%,所以佢地既專業水平係相等既。又有咩錯呢?
唔好成日講香港合約老師,你地等到個市場飽和左先入行就預左啦, 同埋合約制只係佔中學日校老師唔過2成。

唔係反對樓主,不過呢句好似份份工都百搭
呀先生,我已經解過比你聽你個邏輯錯係邊
你要比就用科學家全個行業洗唔洗到廁所黎比
你硬要抽霍金一個例子黎比成件事完全錯晒
你D咁既logic點樣教學生?
得益最大學生 全個教育制度學生發展最重要
有限資源下 合約制減開支 請TA 處理行政 老師可專注教學 又可淘汰質素差嘅老師 每一間學校都咁做 不論貧富學生都得益
我就唔明,我比既例子都係講老師既工作係點,係用來反駁說老師工作普通的說法,亦無攻擊其他既工作既說明,係咩令你覺得我既「態度」係認為老師工作係天下第一辛苦?
我既立場同講法係比較堅定,就足以認為我既態度可怕?唔通面對指控真係唔可以據理力爭?
問你到底學校工程有咩要參與
你話要搞水電入則 監工 知埋訊號系統真係嚇一跳

唔好誇大貼地番少少係咪收下email打下電話
老師工作係普通 你工作需要像護士做cpr救人嗎?還是進火場救火?你改簿可以幾extraordinary?
至於做老師無返過其他長工的講法,我又想講下...
我未聽過話做咁耐護士、醫生、會計師、建築師未返過其他長工,唔認識社會現實的講法。點解惟獨係老師要咁問?
如果係因為老師主要服務對像係學生,咁所有服務兒童為主的工種係咪都應該咁問?
其實我唔反對哂老師同社會比較遠既講法,但係近呢十年已經唔同左好多。好多商界管理既思維進入左學校,老師亦因學校生存關係接觸多左好多外界機構,所以我覺得呢個老生常談既講法需要反思一下。
其實我都唔係好明你的邏輯係點
就當教師可以處理到護士的20%工作
護士可以處理到教師的80%工作
咁又點?
咁你無指定標準,我惟有自己SET一個標準啫。你用生命存活做標準,咁醫生同護士係最偉大職業,我唔反對。咁呢個係咪你想要既結論?即係其他職業都唔夠醫生護士高?救唔到人既職業就比較低?
你立場堅定,但係說法幼稚,咁樣都可以做老師教學生唔係可怕係咩?
幼稚就係你放大左自己係其他工作嘅專業程度,做業主代表當自己設計系統?你可以話要做contact person 好忙,但唔好講要做埋設計。咁樣放大件事,咁樣嘅態度唔可怕?
你肯答,老師有幾多假期,人工大概幾多未?<行業優勢就唔講?
同埋你係咪淨係做過老師?我睇都係。
人地人工好就話人崎型
明明係朝9晚3果啲先崎型
調鳩轉啲野黎講
香港人精神唉
咁未即係你未真正接觸過社會囉。一直係象牙塔
唔明點解覺得老師就淨係教書,完全唔洗做其他野?
我認同唔洗一定番過其他工,不過大部分老師都係眼界狹窄,言談間都知你係眼界狹窄而不自知

覺得同護士醫生會計師建築師一樣專業?
人唔笑 狗都吠
咪講緊專業都有分“程度”
一個外行人做到你80%既工作咪無咁專業囉
人人都做得仲叫專業?咁難明?

真係同級專業?
將掂到皮毛既事,放到無限大的確好嘔心
不過佢眼界太狹窄,以為自己掂到既皮毛已係全部
實習得耐係因為佢地D野關乎生命,同埋好多硬知識同技術要學同操練。
教師讀一年同實習,出黎既新仔仲係好多野要繼續從工作中學習。有比新老師教過既人應該感受過,佢地好努力,但係SOFT SKILL仲係好弱,做到3~5年既教師通常會成熟好多,你可以話係ON JOB TRAINING。
學習同教育係容許從錯誤中學習,所以教師可以一年出來教,但生命不可能重來.....這是工作性質決定的。
屌你老母
學習同教育可以容許錯誤中學習??
你咁樣當你D學生係你實習工具?學生每一年對佢影響都係好大
你做得差唔緊要,你咁樣既思想完全唔要得
真係唔明
因為護士比教師專業
所以護士唔需要做行政工作 而教師係應該做埋行政工作?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞