香港成個教師制度 都崎型

436 回覆
1697 Like 154 Dislike
allied health/公務員贏哂,出事有政府罩
新仔教師出事冇人會罩,班友嚴格黎講都未出過真正社會,讀完大學都係入番中小學社會搞中小學式權鬥,所以上面有巴打話佢地諗野講野離哂地係好正常
有first hon既,試下搏政府2A3O/督察級紀律部隊/大行MT都好過做教師
當然有啲人係好迷戀中小學階段,唔想面對現實社會,咁就得返呢條路
Yeah!根據樓主講法,我呢啲直資中學嘅教師應該有資格呻

直資學校環境同私人市場差唔多,要年年睇表現續你一年約,人工任佢講可以唔跟point,所謂假期一如大部分學校用黎補課做行政野。加上語文科一大堆野改,返工朝八晚八,再長期凌晨三點起身做野。

我生活總算貼近私人市場嘅狀況,多謝樓主俾資格我呻
有料大學生,畢業寧願讀PDGE都唔撚讀MPHIL PHD

呢句我同意 當年我個系全班第一真係唔讀PhD 去讀PDGE
本來都想跳船後來直接跳科算
畸形呀識唔識字
教畜,我屌你

笑撚左
自己睇立法會文件啦
九成係perm位
你究竟知唔知點解教師人工咁高?
係因為每年政府會跟通脹調高每個point既薪金 每年每個point都差唔多加成一千甚至更多

以一般第一年入職cm黎講 8年前係20000唔夠
咁仲算唔算高?

另外 你話d老屎忽hea我完全認同
但依個問題係公務員黎講係更加嚴重
所以先咁多人仆入去政府到做 鐵飯碗丫嘛
改成每年調整薪金 係咪又真係可行呢?
幾時有兩年試用期?
又係唔識鳩Up
好多教畜架
講中晒我心嗰句,叫班話壓力大既老屎忽老師去私人市場試下
部分同意。其實大學professor 人工好高,除非你係野雞大學,或者教啲唔專嘅course,例如中大pe
我覺得老師值哩個起薪,因為始終每日除左學校教書,
好多時返到屋企仲要做野,工時其實都好長

但完全諗唔明點解頂薪係pt33 成7皮野
咁講啦,咁撚好做你唔去做?
依你講法兩年就可以鳩教跳pt,你做乜唔去教?

其實funding位係唔跟point,任學校開價,學校亦唔需要為funding位既年資跳point加人工,十年唔跳point都仲得
Perm位咪兩年試用
教授同講師係兩樣野黎,前者高後者低,差好遠
你梗係未聽過合約常額呢個偉大發明
但實際上唔會咁易就俾perm位你
聽過
只係亦見過有人第一年就GM perm
講緊中小學
幾千個入面可能有半個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞