香港成個教師制度 都崎型

436 回覆
1697 Like 154 Dislike
你講得啱,香港人真係叻,又有錢揾補習。有好多教師連邏輯思維都欠奉,唔好話教書,同佢哋溝通都有困難。
因為佢地冇離開過學校
我懷疑當中好多都係唔想面對真實社會先做教師
算數啦,同教師辯論真係嘥氣。好簡單,我問過減一半人工請多一倍人手好唔好,佢哋會無視喱條問題。
醫護都係一樣
減一半人工加一倍人手
直接當睇唔到,避而不答
好奇怪,但同時好膚淺。
其實香港做工程又真係唔止建築業,
的確engineering好大多時會同裝修,地盤一齊。
但更重要係風火水電同其他solution planning.

舞台,音響,燈光,冷氣,安防,以至智能家居,乜柒都做。
當中大把programming同server side o既野要做。
尤其校長發動嘅辦公室政治,有幾個有heart有料嘅同事已經頂唔順病咗/走人
連登fg 都50k.
垃圾先做老師。
通常眼紅教師人工個D
應該都多數係學生/剛畢業冇耐既人
教師無可否認人工算唔錯假期又多
工作壓力就睇個人本身係咪適合撈呢行
適合既其實都唔算係甚麼十分難做既工作

咁但係到你出黎做野有返咁上下年資
你就唔會覺得教師既待遇有咩咁吸引
大多數教師過左十幾年後既月薪拍埋好多朋友度
真係一D都唔算高(唔好咁天真信D咩入息統計)
出面私人公司唔係人工低而係肥上瘦下
大把超高層靠人脈坐係D吹水位到逗緊十幾皮一個月
又有唔少夠30歲但有樣哄得掂老細既後生女
做個濕鳩Admin都袋緊7-8皮一個月

唔岩教書,或者脫節既教畜係有唔少
但其實你做多幾年識多D人
就會知好多所謂既專業人士真係不外如是
只不過教書佬大家成長階段都見過完全冇神秘感啫
最後都係個句,教書門檻唔算高
覺得咁正咪入行,大門隨時打開
不過呢行比絕大多數外行人想像中殘忍

咪同我講當年見過咩教畜做野覺得份工好簡單
我想講回歸前入行既基本上乜柒都咁正
我夠膽講絕大多數上一輩既教師撫心自問
如果生存係呢一代係多數入唔到行
又一個以為私人工個個十萬既離地教師
繼續吹
我冇咁講過
我第一份工都係打私人工
當年人工11K仲要供老強
日日做到返9放9
第二年公司加到12K,多謝

我只係話私人工係肥上瘦下極不公平
亦都知教書人工唔低
四,五月好多學校請人!
教師咁好做,即刻上jump搵工喇喂!
你講既野都係圍繞住building

我所謂既「唔止建造業」係指高科技產業/製造業
電動車研發,化工,半導體研發,生物醫學工程etc.
呢啲都係屬於工程,而唔係好似你(or普遍香港人)咁,將engineering當作construction既synonym
親身真係見唔倒唔少夠30歲但有樣哄得掂老細既後生女
做個濕鳩Admin都袋緊7-8皮一個月

可能我識人真係太少
我諗政府統計處都想知多啲
唔死得都周身暗病,人工都攞去睇醫生
教畜應該全部跳樓死
講經咩,咪都係打份工,d學生唔想讀既話,你點都逼唔到
盡咗力教有心讀個d咪唔算教畜
識大把老師讀完3大mphil教書,真係咁多你口中既垃圾咩
PERM咗嘅教師人工高福利好又唔會炒變相係可以以大欺少恰啲新老師同TA仔
而另一方面連校長都唔炒得你嘅時候, 當佢唔妥你咪用盡方法迫走你, 玩過火咪搞到個老師跳樓
但係辦學機構係山寨王
教育局最多咪又係做下樣息事寧人
淨係大部份老師(小學尤其)教大出身你就知香港教育幾慘,幾條c(俾多咗喇)都好少會揀教大啦,
心照。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞