香港成個教師制度 都崎型

436 回覆
1697 Like 154 Dislike
視乎評核表現個準則係點,
如果根據觀課表現調整,你講嘅問題可以減少。

純粹想討論,你都可以建議一個改善現有制度嘅方法,而唔係固步自封地為現有制度辯護
咁個問題應該係點改善制衡同監察校長嘅制度。

所以你同意喺現今制度之下,呢一個會促成養懶人嘅制度?
最好的老師應在小學出現
點自己做老細?講多少少thanks
之前我有post出過。。底自己起啦
小學頂薪低過中學,仲要跨科教,校長係土皇帝
吸引力不大
冇辯護,只係覺得你嗰套唔work
網上已經太多唔負責任嘅言論了
而家的制度有問題係肯定嘅事

其實我覺得可能係成個教育產業結構性的問題
一間學校的校長就好似一間公司的CEO咁決定公司的營運方針
公司的最終目標係為左賺錢
為左賺錢 CEO會衝量下屬的表現 股東會衡量CEO的表現
如果呢位CEO的表現唔掂就炒左佢請過個
但係一間學校入面 校長係收政府錢(好似係?) 政府係老闆
政府唔理校長的表現 就代表校長真係冇人管
然後再諗下私校點解收咁貴學費都會有咁多人爭住讀
政府資助的學校有冇可能做到私校嗰種發展模式?
以前香港人去睇一個人,地位階級知識>>>錢,呢套mindset係受英國影響
你做construction搵多多錢,係果代人既眼中係永遠比唔上一個普通中小學教師

唔知點解到左97後,香港人慢慢接受左中美果套用錢去衡量所有野既mindset,依家做醫療=起薪高,當年十大基建初期做construction=起薪20K+
乜柒都係錢錢錢樓樓樓,歸根究底就係97後既香港已經好難再咁輕易賺到全世界既錢,唯有靠內需產業吊命

講白啲就係依家既香港競爭力低到仆街
如果方法得兩個,
一個係跟翻現今制度咁perm完、按年加人工;
一個係人工會加,但會按表現調整,

後者明顯可以解決好多弊病:
(1) perm咗嘅老師冇動機去改善自己教學法
(2) 唔識教/學術能力差嘅老師冇動機去進修

當然,我同意一個好嘅評核準則係非常緊要,但如果因為擔心擦鞋/惡性競爭嘅話,我唔見得現今冇,更唔見得兩者(按表現調整 & 公平+良性競爭)係有衝突
按表現調整當然講得好好聽
問題係有啲咩標準可以評一個老師好定唔好?
咁但係你點衡量表現?
靠學生成績?咁無人願意教差班、SEN
靠工作時數?咁個個都唔願做
校長去評?咁土皇帝權力越大
EDB+校內高層觀課?
同埋調整幅度唔一定要好高,純粹係一個姿態去鼓勵好嘅教學表現+提醒教得差嘅人

你都可以比反建議
校長+校外嘅人去評?

如果唔調整,咁有咩方法可以解決perm咗就hea教、學術水平差又唔進修呢幾個最大弊病?
之前睇晚吹
有老師指出其中一個問題就係觀課時表現好好
但冇觀課的時候極差
全民私校
行學券制
我覺得香港好多英文老師都好廢
應該改善下質素
其實私校真係好多可取之處,
最好就係年年簽約,年年睇表現
人工又可以有唔同調整(e.g. 做得好有bonus)
咁已經減少養懶人嘅機會。
更何況有資源去提升教學質素。

當然,如果全港都係私校,好有可能啲學生會當正自己係客,不過所有野都有好有壞,要攞平衡嘅
啱!
教畜言語侮辱小朋友
令小朋友成長得唔健康
影響下一代一生
禍延千秋
你講嗰啲假 其實都唔係放哂
要返去當值 之後又開會又盛
社工人工同老師無撚得比
唔係入政府起薪2 皮都無
成班公墓員都係咁啦
根本呢啲老屎忽文化喺各行各業都會有
首先係應該取消ta/at職位
班perm做返佢地嘅職責範圍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞