香港成個教師制度 都崎型

436 回覆
1697 Like 154 Dislike
勁乜撚 讀完改簿會快啲? 屌垃圾科 勁嘅垃圾都係垃圾
唔信統計可以信乜任何統計都有漏洞
唔通大部分人出現金個個自己做生意避到稅咩
你話被動收入同資產增值就真係好多現有統計反映唔到(因為無收租稅資產增值稅同空置稅等令政府有得追條數出嚟)

信自己觀察,信身邊好多搵7,8x k?搵到呢個數以上除左做生意,打工嘅好多都難d避稅wor。

定大部分搵得少個班自己睇唔到,佢地唔肯講呀?

另外搵得7-8皮或以上係可以靠關係靠吹水
但係咪大部分(我當一半以上)淨係得呢2樣上到位?全部爛CV無相關行政管理經驗?
*無得追條數
你要用錢嚟衡量一科垃圾唔垃圾,咁你只係一個on9
統計可以參考既
但統計會有限制
我既意思唔係統計數字唔準呃人
而係佢既數字未必反映到你想要個狀況

你純當我鳩噏
係呢個社會入面我粗略估
應該大概有20-30%既後生仔女
係不務正業混混沌沌咁過
你會唔會同呢類人一齊比較先
官方數字係剔除唔到佢地

如果你比較既對象係同你一樣
係一D上進,緊張自己生活同收入既人
咁你要搵另一 d source
同你差唔多背景既朋友、中學大學同學
或者好多求職網既Salary Guide可以幫到你

有D人冇咩特別技能
但可能真係際遇好生得靚Soft skill高
跟住個老細周圍去每月出十皮八皮一個月
我只能講真係有咁既人(而個個唔係我)
咁當然都中唔多既,但我有好幾個女性朋友都係咁
佢地亦唔似係吹水

我唔係離地個堆喇
十年前出黎做野搵11K
每日朝九晚九後
第二年加500蚊人工歲月我都嘗試過
不過我同我昔日既朋友同埋同事
轉下轉下,大概30歲後都叫做企定左
一般黎講大家搵30-60K左右啦
講真,打工睇際遇,講運
做得教書都是離地撚啦
私人市場要受咁大壓力做到幾辛苦考個專業資格先有你地教畜人工
你班垃圾教畜連出面市埸又未做過
乜撚見識都沒鬼唔望你地快啲收皮
英文都好易,例如 Nobel Prize
佢話去到Nobel Prize都係垃圾就知係白卡人士啦
你仲同佢講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞