杜汶澤串鳩程美段

1001 回覆
2750 Like 85 Dislike
原來是因Kiwi向記者表示,1月23日參與《為何深夜總是餓》的拍攝,合共9千元騷錢,直至周五(4月26日)也尚未收到。及後記者向阿澤求證時,阿澤卻表示該筆款項已經過數,只是沒有通知她,才讓她誤會阿澤尚出糧。
From hk01
呢壇嘢唔好入港獨派,呢排因為韓國瑜已經反哂面 睇杜生嗰啲觀眾留言,佢地嘅口吻似仇斯達班益友多啲喎
好似係遲左出糧?本來應該4號出 點知變到24號先過數比隻雞?
https://www.facebook.com/100007898138695/posts/2282732995333283?s=100000179235025&v=i&sfns=xmwa

隻雞facebook有timeline睇
放低一句先
呢D唔叫拖糧,係遲找數 (應該唔係僱傭關係)
杜生係唔岩既,但係條女搵記者真係純為搞事
freelance presenter幾千蚊一集差唔多啦
遲左成半個月先入比人
諗唔撚明隻雞佢有杜文澤電話 收唔到錢係咪應該直接問杜文澤 而唔係問佢條o靚
杜生係連登真係唔屌得
佢話係所有集數喎,定所有集數係指一集?
因為一路係佢條o靚負責呢啲嘢囉
佢同Dr.Protein(馮盈盈)可謂瑜亮一時
係遲出糧就遲出糧啦
做乜撚野咁大條道理好似條女錯
事實就係事實
杜狗咁撚講言論自由
依家小小野就咁撚小氣
唔知有乜好撐
人地問左咁撚多次都冇覆
同d判頭拖糧一鳩樣
開頭睇貝依霖係對波,不過佢係有腦既,同阿澤都有chemistry
反而肥雪有時唔係好對到嘴,個氣氛有d怪
就杜汶澤先生Facebook疑問一事,我都想解釋一個清楚,當中我可能有處理不當,所世上所有事,都離唔開「人之常情」四個字。

以下係事件嘅Timeline

2019年1月22號,我到LateShow進行所有集數拍攝

2019年4月4號,第一次whatspp一直同我聯絡嘅豪仔,查詢有關payment嘅update

對方〈豪仔〉一直無應機。

2019年4月6號,我再追問一次

對方〈豪仔〉維持無應機。

直到2019年4月10號,豪仔回覆口訊,內容大概:10號當日會開票俾我,想拎我銀行抬頭。

我4月10日已俾所有資料

2019年4月14日,我離開香港前再問一次豪仔,但無回覆。

期間記者電話向我update最近工作狀態,我將最近動向,嚟緊會有乜嘢計劃,連同現在手上幾間有做嘢但仲未出到糧,回覆又慢嘅工作都有向記者交代。

因為由4月4號開始,我向豪仔查詢嘅所有事,都只係得到一次回覆,僅有嘅一次。

豪仔係LateShow重員,忙碌係人之常情。工作太多,有時揀whatsapp去覆都係人之常情。
但我都係一個要不斷接Job去生活嘅小藝人,如果長達兩個星期入面嘅查詢只係得到一次回覆,焦慮都係一個人之常情。

故事繼續,

今日見到杜生Facebook對我嘅留言,然後同時收到豪仔whatsapp回覆。回覆入面有入數紙嘅相,我見到個日子,係2019年4月4號入數,再睇返杜生指4號已入數,我立即睇返自己銀行紀錄,筆錢係4月24號到帳。

但我見入數紙上日期,怕中間有咩差錯,所以再一次求証豪仔入數日期,豪仔回覆入數時間係4月24號。而入數字上面個2字唔知點解顯示唔到,所以有錯覺係4號。

所以成個Timeline就係:

4月4號,到15號所有對payment嘅查問只有一次回覆。

4月中,我離開香港。

4月24號,LateShow出糧俾我〈豪仔無通知,我亦無check〉

4月26號,我向記者交代所有近況,包括所有仲未收到錢嘅工作。

4月27號,杜生Facebook發文表示入左數俾我,記者轉述杜生話4號已經入數俾我〈如圖6〉,但我戶口係顯示24號先到數〈如圖5〉

交代完畢

最後回應杜生話,我有佢電話一事。一直同我聯絡嘅係豪仔,我諗唔到原因要直接搵杜生去講,就如之前所講,我向記者所交代嘅近況係包括所有動向,呢一次嘅事只係屬於其中之一,我無必要刻意唔講,由一月到今日已三個月我亦無刻意張揚。

就好似杜生以為4號就已經入左數俾我,但其實我24號先收到,世界上所有嘅事都可以辯白,如果係我錯,我可以向任何人道歉。

------------------------我是分隔線--------------------------

寫到呢度,見到杜生回應蘋果嘅新聞,
喺呢篇報導入面,杜生都有透露之前有意簽我做佢旗下,但我婉拒咗。
如果我要用杜生搏見報,以佢當紅程度,
佢想簽我呢類係人都可以一腳踩死嘅小藝人,呢單大嘢就唔會係由杜生自己向蘋果記者講,而係我周圍同人講嚟自抬身價。

藝人同記者嘅關係,杜生應該比我更清楚。如果我等足三個月都未收到錢,仲長期比對方已讀不回,咁都叫搏見報,咁我程美段道歉,係我多口向記者講,抱歉,對唔住。

至於我前經理人陳生,杜生可以先去睇睇佢份CV,再去認真考慮佢所講嘅說話。因為喺記者問完佢料後,佢都有msg我,但轉頭自己又del咗。〈如圖7,8〉

交代到呢度為止,所有記者我都唔會私下回覆,以我Facebook平台嘅回應作實。
即係杜生講大話啦
咪係,駛差你9000蚊,啊澤呢d 大生意嚟
係鬼拖糧
成班閱讀理解係唔係攞2
徐偉強係話啲手足出完糧冇通知到人啊

你公司遲左幾日出糧,你係咪唔會問下公司咩事,直接搵勞記? on9
呢鋪好明顯係杜汶澤唔啱喎 仲咁多人撐佢?
你地老細遲出糧比你幾日都打上去勞工處啦屌
去勞工署都正常
搵記者真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞