杜汶澤串鳩程美段

1001 回覆
2750 Like 85 Dislike
呢行幕前幕後找數個個都拖
如果啲客係大公司拖一年都有
就算你啱晒都唔使爆畀傳媒知嘅
除非拖又餘仲要覆得閪啦
不過杜生間公司又唔係大而且班人又叫做相對地後生
唔使一樣嘢經幾廿個部門就叫下面啲錢銀嘢跟緊啲啦
時代變撚咗㗎喇
痴撚線,人地d圖仲要講明話10號出糧但24號先過數
佢都仲可以話咩未接過野拍拖糧係正常
好撚多人鍾意話係行規, 潛規則咁上下嚟為拖糧辯護, 真係好撚嘔心
出黎覆我啦屌你老母
根據條女既解釋 係同記者傾開工作近況先提咋啵
呢D情況
記者一定會問左當時人 睇下有無回應先
睇返個時間 應該記者4-5點左右打去俾杜生問料

然後杜生間公司揸錢既人 聯絡條女
所以見到有回應 "你好激"
之後先至俾所謂supporting條女
話佢已入數
佢呢類拍野唔會係僱傭關係
條女自己有經理人
應該係一單單 job 咁接
通常呢 d job 出 invoice 時都會寫明 1 或 3 個月找數期
如果冇寫就要睇對方公司找數期係幾耐
見過有公司係 180 天都有
識好多拍野行家都話份糧多數拖到條友死左順便當帛金出
當你真係有行規,咁CEO講到咁有心,就應該帶頭改下d懷習慣啦
地盤班人咪行規唔做安全措施囉

年年都撻死唔少啦

但係啲人見你係都要做安全措施就覺得你麻9煩下次唔搵你開工
有野你就駁啦
因人廢言既垃圾
大佬咩年代,依家whatapp 入面有圖文講完就有證據,下下屌個閪都出contract 唔洗屌,你覺得佢叫雞要做張contract? 娛樂圈就係黑社會。唔好講笑啦,如果跟law , 安心事件,個的士一早收皮咪又不了了之,cam 唔係為左保安理由而裝,陳冠希個批機佬侵犯私隱咪又無左回事,得啖笑
公司同公司之間係要睇佢地嘅合約點樣訂立
公司同僱員就睇勞工法例啦戇鳩鳩
笑左, 有家室未

試下1月job 工頭4月出糧, 睇下仲call唔call到人幫你做嘢, 賴到係個社會打滾得咁上下就會笠水/怕得罪人

講人情世故, 杜生都唔好得去邊
拖糧犯哂勞工法仲可以理直氣壯
直頭視法律於無物
佢地因爲鍾意睇杜節目咪乜都幫左先囉,其實分返開好d,呢單野杜生錯就一定多過條女,我都唔會因為咁而唔睇佢,只係覺得佢做事方式有問題,就算佢唔知情都唔洗講野講得咁難聽可能9000蚊對佢黎講好小,但對一個返工既人黎講做左出量就係咁簡單,個個咁樣拖呢度9000果度7000唔洗食呀,我唔知條女經濟狀況係點,雖然我都唔係幾想睇佢但一樣還一樣,好話唔好聽出名亂講野既秋生都收左口
唔係僱傭關係就唔會直接入落條女個戶口而係入落佢經理人戶口啦
佢得罪左前經理人,而家有冇現任經理人都係一個問題

呢d job 分分鐘口頭應承完就做,冇合約又唔洗報稅
其實呢個情況真係唔可以「拖糧」黎講
條女照道理唔會係杜生公司職員
好似樓上巴打咁講係公司對公司既關係
所以勞工法例喺呢個情況不可用
就算真係要告都只可以去小額錢債度搞

不過杜生正仆街黎 ,拖人數仲聲大夾惡
成班冇睇內文就屌左先 弱撚智
接 job 個 payment settlement 係邊張圖?

拎出黎share 等我開個新post 屌杜狗
喂喂喂講清楚d好 我地杜生已經道左歉 ps係唔洗小心禁錯姐我諗 唔好小事化大
係呢行重邊有人請你做野 ...

已經有少少忍唔住想笑, 原來兒登仔真心覺得車厘龜會比呢件事搞死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞