[喪屍/人性/有甜]- 屍•家•馬鞍山 9(不定時更新)

1001 回覆
59 Like 10 Dislike
Chapter 651 - Carey 的生死

「咔嚓...」我立刻拔出手槍攻擊,卻忘記了子彈一早已經用光。

眼前的景象突然變了慢鏡,不斷在張牙舞爪的人猿怪,正伸出魔爪往 Carey 的頭顱撲去。

「砰、砰、砰、砰...」密集的槍聲突然響起,Carey 所在的位置變得血色一片。

人猿怪就這樣應聲倒下,而 Carey 的身影,亦已經消失在窗戶之中。

「呀~」由憤怒和擔憂而激發的力量,使我發了狂般往貨車那兒衝去。

「砰砰砰...」身邊的槍聲依然不斷,但我已經沒有理會子彈擊往何處。

轉瞬已經跑到貨車旁的我,毫不猶豫地把車門打開。

我走進駕駛室內,發現倒臥在座位上的 Carey。

「Carey~」我立刻將她抱起,細心觀察她的傷勢。

Carey 身上雖然沒有任何傷痕,但好像已陷於昏睡狀態。

「我諗佢冇事嘅,可能係嚇親吓啫~」身旁的巧兒冷靜地答道,「嗰邊嗰個,係你朋友呀?」

這才令我,放眼望去出現在面前的人。

在車頭燈光的照亮下,我看得出那人就是志宏。

志宏亦緊隨著我,攀到我們所在的駕駛室內。

「阿 Roy,泫雅呢?」果然,志宏最着緊的仍是泫雅。

「放心,佢好安全...」我向他答道,「佢受咗少少傷,而家喺嗰間屋休養緊...」

志宏張眼望去,好像打算立刻衝進去。

「志宏,我哋轉頭就會返去...」我快一步說道,「你可唔可以同我哋一齊?我哋需要你嘅力量...」

「嗯...」志宏考慮了一下,「好,我幫你...」

「不過,之後你要帶我去見泫雅。」他要求道。

「冇問題...」我爽快地答道,「我一定帶你見佢...」

「點呀?我哋行得未?」巧兒向我們催促道,「再唔走,我哋可能再冇機會...」

「吼~」原來在我們的談話間,喪屍們已經開始將我們包圍。

「走!即刻走!」我回應道。

「隆隆...」貨車的引擎響起,車子開始往前邁進。

「嘭嘭...」貨車不斷把喪屍們撞倒並輾過,使車架不停地發出聲響。

縱然如此,Carey 仍是沒有半點蘇醒的跡象。

「嗱,俾你...」志宏遞來了兩排手槍子彈,以給我作出補充。

「而家我哋去邊?」志宏主動問道。

「烏溪沙站...」我回應道,「要搵返我個朋友,同埋去搵啲藥...」

「Okay... 不過,可唔可以俾我坐後面?」志宏問道,「呢度... 有啲迫...」

要在這裡坐四個人,確實比較吃力。

反而,後面的三人客座會比較寬敞。

「都好吖~」我毫不猶豫便答應,「一陣冇咁多喪屍,我哋就停低俾你過去。」

「唔得!你哋唔可以過去!」豈料巧兒作出強烈反對,「後面擺滿曬嘢,已經冇位俾其他人...」

我和志宏都被她的反應嚇到,可冷靜後我們不禁互望;因為我們都覺得,後座一定有些不可告人的秘密。

於是我們從後頭的小窗戶查看,竟發現客座裡正躺著一個,雙手被反綁的女人。

「巧兒,後面嗰個係咩人?」我質問道。

「呃...」她好像面有難色。

「算!妳唔講,我哋自己過去問!」我威脅道,「停車!」

「好... 我講...」看來巧兒十分害怕我們跟那女子接觸,「我咪講過,阿賢係異生教嘅人嚟嘅...」

我立刻窺看志宏的反應,看來他沒有對此感到十分驚訝。

「我諗你哋都知,異生教有個共妻嘅教條...」巧兒續說,「當初阿賢就係為咗保護我,唔想我俾其他男人攪,所以先偷偷哋離開...」

「不過,當我哋走咗出嚟之後,就發覺要自己生存一啲都唔易...」她說得有點感觸,「本身阿賢屋企有阿爸同細佬喺度,但係都比啲怪物殺曬...」

「佢淨低嘅細妹,就係我哋嘅最後希望...」她說道。
樓豬加油!想睇結局
加油 追左年幾
近結局未?
Carey咁都冇事
Chapter 652 - 泫雅的價值

巧兒的說話令人想到,後面的女子應該有一定的利用價值。

「妳咁講係咩意思?」我追問。

「呃... 我以為你知添~」巧兒感到有點驚訝,「異生教而家搵緊聖女嘛,乜你唔知咩?」

我完全不明所以,眼神只好投射到另一旁的志宏。

「神使,可能你出咗出面太耐...」志宏解釋道,「教入面而家搵緊聖女,搵倒嘅話重重有賞。」

「聖女?有咩特別要求?」我問道。

「吖...」志宏突然貼近我的耳邊說道,「聖女... 要係未經人道嘅女仔...」

「哦?」我感到有點奇怪,為何會有這樣的要求。

在這個環境下,莫說是處女,就連妙齡女子也不多。

那後面的女子,豈不是?

「你係... 神使?!」巧兒興奮得停下貨車,然後向我追問道。

「嗯...」我不打算否認,「不過我係冇乜力量同權力嘅神使...」

「如果你係神使,咁可唔可以幫吓我哋...」巧兒好像沒有理會我所說的話。

「我... 未必可以幫倒啲乜...」我無奈地答道。

「得㗎!你一定得㗎!」巧兒好像找到救生圈一樣興奮,「如果你幫我哋推薦,一定好過我哋自己講㗎!」

可是,巧兒並不知道,其實我也是自身難保...

「咁後面嗰個係咩人?」志宏突然插口問道。

「佢... 係我男朋友個妹...」巧兒答道。

「咁妳又咁肯定,佢係合附資格?」志宏追問道。

「我本身係護士,所以我一 check 就知...」她自信地答道。

志宏聽後,便打算轉身下車。

「志宏,你想做乜呀?」我覺得他的行為有點奇怪,於是伸手把他拉住。

「我唔可以比任何人,威脅倒泫雅嘅地位...」志宏冷冷地回答後,便準備推車離開。

「咪住!你咁就諗住殺人?」我立刻出聲喝止,「你係咪癲咗呀?」

「......」志宏沉默了一會,「我都係嗰句,邊個威脅泫雅...」

「志宏!如果你仲當我係神使,你就同我坐低!」我喝罵道。

「但係馮神使,我... 我...」志宏好像仍猶豫不決。

「志宏,你係泫雅嘅男朋友?」巧兒插口問道。

「呃... 呃... 緊係唔係...」志宏緊張地回答,「我只係... 一個識咗佢好耐嘅好朋友...」

「咁又係...」巧兒説道,「如果你係佢男朋友,又點會咁落力將自己女友奉獻比人吖?」

「咩... 咩奉獻呀?」志宏聽後十分不滿,「係去做異生教嘅聖女,冰清玉潔嘅聖女呀!」

「喂你真唔知定假唔知呀?」巧兒用奇怪的眼神看著他,「係人都知所謂聖女,只係教主選出嚟傳宗接代㗎啦~」

「妳亂講!」志宏十分激動,「我哋忠於異生教,服從教聖嘅一切命令...」

「妳個叛徒妖言惑眾,等我同聖教清理門户...」志宏看來有點失控。

「志宏你冷靜啲...」我向他說道,「如果你係為異生教好,你就唔應該自把自為剷除異己...」

「阿 Roy 佢就講得啱喇!」巧兒附和道,「一個忠心嘅教眾,唔應該為咗私心而傷害聖教...」

「更何況...」她續說,「你要保護嘅人,根本就唔合資格。」

聽到她的話後,我立時手心冒汗...

「我唔想你比人呃啫~」巧兒續說,「我之前同佢檢查過,泫雅佢根本就唔係處!」

「妳講咩呀!妳唔好詆毁泫雅喎!」志宏氣得想把她殺掉。

「唔信你自己問吓佢嘞!」巧兒沒有半點退讓,「我係護士,一定唔會錯!」

「......」志宏聽後,好像不知如何應對。

「點解妳無啦啦要同佢檢查?」志宏再開口問道,「妳哋係咪有嘢隱瞞住我?」

車內的氣氛,突然又變得緊張...
一次過睇曬九個po
發覺男主係咁扑野
仆街live左點算
幾時屌Vicky
我上年都係咁........追到live後好無奈
Chapter 653 - 志宏的加入

面對志宏的尖銳問題,我們好像一時無言以對。

「有乜咁出奇?」豈料巧兒竟能不慌不忙地答道,「女人周不時會有啲女人問題要 check 㗎啦!你啲臭男人知啲乜呀!」

大家頓時變得鴉雀無聲。

「比我知道邊個攪泫雅,我一定切咗佢,斬開一舊舊餵狗!」志宏激動地叫道。

被嚇得有點顫抖的我,看到巧兒正向著我,發出陰沉的冷笑。

「其實,佢會唔會好耐之前已經...」我不自覺地問道。

「唔會!」志宏斬釘截鐵地答道,「之前喺渡假村嗰陣有檢查過,金神使仲特登將佢同其他女仔分開...」

「神使...」志宏突然看著我,「知唔知泫雅佢,係咪發生過咩事?」

對著他那凶狠的眼神,我被嚇得近乎心跳停頓。

「冇... 冇呀...」我急忙否認,「我同你哋分開咗之後,都冇發生過乜嘢事...」

志宏聽後仍打量著我。

「我真係冇呃你呀!」這一次,我說得更加實在,「泫雅一路都同我哋一齊,唔覺佢有乜嘢...」

志宏的眼神充滿著疑惑,但又無法辨出真偽...

「神使我信你,希望你唔好呃我...」志宏直視著我說。

「嗯...」我想儘快將話題轉移,「巧兒妳覺唔覺,沿路都好似冇乜喪屍咁?」

「係... 自從離開咗餐廳附近,就淨係見倒小貓三四隻...」巧兒回應道,「我都覺得好奇怪...」

貨車繼續沿著西沙路,往馬鞍山方向前進。期間我亦不時往外查看,希望找到 Vicky 的影蹤。

「阿 Roy~ 唔好走呀~ 阿 Roy~」好像快要蘇醒的 Carey,突然大聲說起了夢話。

「Carey... 我係阿 Roy 呀... 我喺度呀...」我輕拍著她安慰著。

「嗯...」Carey 好像有點好轉,「我喺邊?」

「妳而家喺架車入面...」我答道,「頭先妳應該嚇親暈咗...」

「哦... 係咩?」Carey 半夢半醒般回答。

「而家冇事㗎喇,妳唞唞先...」說著我想把她放低...

「阿巧兒,妳都係停一停車比我坐後面...」志宏看到後突然提議道,「呢度實在太迫喇~」

巧兒打量了志宏一下,但好像不太願意。

「一係妳比我揸喇,我有車牌...」志宏向巧兒提議道,「妳去後面陪佢,咁冇問題啦!」

「嗯...」巧兒考慮了一會,終於答應志宏的要求。

而我,亦終於可以把 Carey 放低。

「嗰個巧兒係乜嘢人?」志宏在巧兒離開後,便急不及待問道,「佢話佢個男友係異生教嘅人,我覺得有啲古怪...」

「哦?我都係之前喺西沙間餐廳度,先見倒佢哋一家三口...」我解釋道,「其實,我哋一啲都唔熟...」

「你覺得佢有問題?」我問道。

「唔... 點講好呢?」志宏思考一番後答道,「你唔覺得佢講嘅嘢有啲奇怪?」

「你講個女仔?」我問。

「你唔覺得有問題咩?聖教嘅教眾,又點會咁易背叛?」志宏道出他的所想,「同埋叛教係好嚴重嘅事,佢哋又有乜嘢理由,貿貿然返去又覺得自己會冇事?」

「除非,佢哋根本就唔係逃兵,而係有任務在身...」他補充。

「我諗,佢哋都係諗住搏一舖啫~」我嘗試解釋。

「嘿嘿!」豈料這只是換來,志宏的一聲冷笑,「咁你又點解釋,佢講嘅一家幾口嘅存在?」

我開始找到問題所在...

「你唔好唔記得,馬鞍山嘅生還者,之前已經比人清得七七八八...」他續說,「如果佢講只係一家幾口喺間餐廳度,有乜可能生存倒咁耐?」

「而嗰個所謂嘅叛徒,又點解咁肯定屋企人未死,冒險咁返番嚟?」他反問道。

「或者...」我正想解釋。

「我知你想講,可能佢哋都係想搏一搏啫!」可是,志宏快一步打斷我的說話,「但係實在太多巧合喇!巧合得太唔合理...」

「......」他好像說得有點道理。

「同埋... 我啱啱又發現咗一件事...」志宏四處張望後說。
Carey又叫男主做乜
志宏有咁醒嘅咩
Chapter 654 - 志宏的想法

我跟隨他四處張望,好像也發現了一點不妥。

就是,沿途的喪屍實在太少。

「係喪屍嘅數目...」我終於感到問題所在,「附近嘅喪屍唔多,點解佢哋會聚曬喺餐廳附近?除非...」

「除非有人刻意安排...」志宏滿意地笑說道。

這令我對志宏重新估算,想不到他也有這樣強大的分析力。

「可以隨便操控喪屍嘅人,只有異生教嘅神使...」我立刻道出這個想法。

「係... 所以成件事太多可疑嘅地方,令人覺得唔係咁簡單...」志宏說道。

他說得不無道理,但又好像把事情說得太過。

我只是,半信半疑...

「所以我有理由相信,我做緊嘅嘢...」志宏繼續表達自己的意見,「一直有人監視住...」

「甚至...」他補充,「我哋遇倒嘅一切,一早已經有人安排好。」

我已經不知道,該怎樣反應...

「咁你覺得,係邊個安排所有嘢?」我向他問道。

「唔... 呢層我就唔太肯定喇~」他答道,「如果要我估,我估一個可能係孝信,一個可能係 Dickson...」

雖然我不會質疑這二人的能力,但他這樣說,也未免太過誇張了吧!

「所以直覺話我知,去烏溪沙站,係一個局嚟...」他總結自己的推論。

「嘰...」他亦二話不說,馬上把貨車煞停。

「我哋應該直去,馬鞍山運動場嘅大本營...」他自說自話後,便再次把貨車開動。

什麼?這樣我不太同意。

「志宏... 我都係想去烏溪沙站先...」我提出反對,「我要去嗰度搵返我朋友先...」

「......」志宏沒有說話,只是默默的駕著車往前走。

「志宏~」我把聲量提高,以示作出警告,「我好明白你嘅諗法,不過全部都只係猜測...」

「我覺得,我哋應該去烏溪沙站先!」我叫道。

「嘰~」車子再一次被剎停。

可志宏卻靜坐在那裡,沒有發出半點説話。

氣氛有點奇怪...

我摸著已經重新上彈的手槍,以備不時之需。

「神使你講得啱,可能我真係諗多咗...」志宏面看我笑著說,「好!去烏溪沙站。」

貨車繼續向前進,直至抵達烏溪沙站外圍。

「嘰~」貨車又再次被剎停。

因為,車頭燈光正照射著,一堆看不到盡頭的喪屍群。

「吼~」受到燈光刺激的怪物們,立刻向我們衝過來。

「咇、咇...」志宏立刻將貨車後退。

「吼~ 吼~」但對方殺氣騰騰的衝過來,看來很快便會追到。

志宏雖然狠狠地踏著油門,但雙方的距離,卻好像變得越來越近。

「點解呢班喪屍,好似走得特別快咁嘅?」志宏問道。

我看著眼前那些面目猙獰的怪物,確實比之前遇過的,來得更加凶狠。

「神使...」志宏向我問道,「你其實... 係咪都有控制喪屍嘅能力?」

「呃...」我被他問得有點尷尬,「我... 我其實唔識...」

「吓?」志宏好像有點驚訝,「我以為...」

「唔好話你,我都以為我可以...」我無奈地答道,「不過我真係唔得...」

「係喎話時話,神使你隻聖介呢?」志宏打量我的手後問道。

難道,他在懷疑我的身分?

「我之前唔見咗,所以今次返去,我會順便攞番...」我只好這樣答道。

「哦~」志宏好像有點懷疑,「咁你坐穩喇~」

「唧~~~」只見他二話不說,便突然把軚盤扭到一邊。

貨車急速旋轉,使我和 Carey 失去重心貼近門邊。

「篷~」豈料,車門突然打開,令我和 Carey 一起跌出車外...
又要打怪
呢排出文密左
莫講話Dickson求求其其 由比主角屈住黎打變到平手甚至好打過主角
連個二打六信徒都可以求其陰鳩主角一獲

唔係話要主角贏曬全世界
但呢個主色可唔可以進步一下
主角冇咗能力之後,去到邊都畀人蝦
Chapter 655 - 志宏的背叛

我們被拋出車外,狠狠地跌在馬路上面。

我不顧一切的把 Carey 抱住,希望她不要受到太大的傷害。

在地上打滾了數圈後,我們終於停了下來。

劇烈的痛感傳遍全身,身體的所有關節都好像不聽使喚。

若然我不是穿著一身盔甲,看來我已經一命嗚呼。

「Carey,妳冇事吖嘛?」我不顧自己的傷勢,先去查看 Carey 的情況。

「嗯...」幸好經歷這事故後,Carey 終於也從昏睡中蘇醒,「我... 冇嘢...」

確保了 Carey 的安全後,我開始四處找尋貨車的蹤影。

原本我預期它會出現在我們的不遠處,但當我細心查看時,卻只能看見那一雙正在遠去的,紅色車尾燈。

這個志宏,竟然背叛了我。

細想一下,剛才意外打開了的車門,不就是在志宏的身旁嗎?

車門的鎖好像在志宏要離開駕駛座時,被他輕輕打開過。

這一切,難道是他精心策劃的嗎?

忽然間,我覺得所有事情都變得十分恐怖。

「吼~~~」而喪屍們的吼叫聲,再次把我拉回現實當中。

「Carey,起身走!」沒有其他選擇,我只能拉起 Carey 向前跑。

「吼~」可是那些怪物,已經近在咫尺。

「砰、砰...」我立刻拔出手槍,邊跑邊攻擊。

可是敵人實在太多,而且我的集中力因剛才的意外而大降,這些攻擊完全起不了什麼作用。

「呀~」可就在這個時候,Carey 竟然不慎失足跌倒。

我沒有半點考慮或猶豫,立刻回身撲到 Carey 的身邊。

「砰砰砰...」「砰砰砰...」「咔嚓...」一連串的槍聲過後,子彈再一次被我用光。

四周雖然有不少喪屍倒下,但這遠遠比不上,繼續從後湧過來的敵人。

「Carey~」我用盡最後的力氣,摟住 Carey 讓她躲在我的身下。

「對不起... 我可以為妳做的,就只剩下這事情...」我心裡默念,身體一面抵擋著喪屍們的猛擊。

「吼... 吼...」我感到它們在我身上狂撕猛咬,原本給予我保護的戰術盔甲,亦因剛才的衝擊而損害了不少。

它已經,無法對我作出保護。

身上各處正不斷被撕咬,喪屍的獠牙,正深入到我的肌肉裡面拉扯著。

我正用自己最後的意志,抵擋被怪物撕破的力量。

可是,疼痛的感覺令我快要抵受不住。

身上的意識開始消失,難道這就是我人生的終結嗎?

一頭喪屍好像咬住了我的後頸,然後眼前一黑,我便再沒有任何感覺...

....................

我在漆黑的環境內,一直漫無目的地往前移動。

身體完全動彈不得,只剩下迷糊的意識。

我好像被人拉著拖行,下身不斷與地面磨擦著,但我已經完全感受不到什麼痛楚。

我,究竟在那裡?

意識亦時有時無,但當我每一次稍有感覺時,我都好像在重覆著同一的拖拉動作。

究竟,我是否仍然生存?

我努力去想,卻無法想出半點。

我最後的記憶,是怪物們對我的噬咬。

對,我應該已經被它們撕裂分吃...

那 Carey 呢?她還安全嗎?

不,沒有我的保護,她應該也凶多吉少。

除非,有奇跡發生。

而這一刻的我開始感覺到,因不斷磨擦而傳來的痛楚。

究竟是真實,還是幻覺?

我用力去感受,希望找得出答案。

但當我試圖集中力量時,卻突然感到後腦受到撞擊,使我再次陷入了昏睡之中...
好L冇用。。。
唔想手足再俾黑警屌完鬆入黎睇!! 4個必用 apps
https://lih.kg/1845320

借個位嚟

請大家幫手正評,lm,避免沉底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞