華為P30 Pro 偷偷聯絡中國 server

733 回覆
897 Like 16 Dislike
中国更易。
佢繼續推post
放機密文件出嚟唔係屌政府嘅一種方法,唔通係表揚政府咩
點解我啲資料要俾中國或者美國政府睇啊。你呢個問題就好似問緊,你想俾鬼佬強姦定係中國人強姦一樣。
我點解要俾任何一個政府強姦啊?
美國來了我帶路
原來犯法都只係叫屌政府, 自己簽保密協議都可以無視
咁講恐怖分子都只係屌政府方法即
仲有唔洗話PRISM都係犯法,一早比民權係法院Challenge 過,係法律允許
咁你唔好用電話
痛腳
利害了 我的鄰國
利害了 我的鄰國
你要搞清楚 其實iCloud喺中國唔代表中國有data嘅access

Apple一直都有搵其他cloud service providers(AWS、Google GCP)簽約搵佢地做storage, Apple會將加密咗嘅用戶資料放喺嗰啲3rd party嘅cloud storage到 我睇唔出雲上貴州會有任何分別 而Apple亦有聲明講咗 儲存喺雲上貴州嘅資料照舊都係加密咗 而得Apple自己有加密嘅key

Quote返Apple嘅security white paper: ”The keys and the file’s metadata are stored by Apple in the user’s iCloud account. The encrypted chunks of the file are stored, without any user- identifying information or the keys, using both Apple and third-party storage services.”

近期新聞: https://9to5mac.com/2019/04/22/icloud-apple-amazon/
有菱鏡計畫或者冇菱鏡計畫都好
如果你係privacy & security conscious嘅人,你會揀部分可靠嘅美國公司 唔可靠嘅例如fb我會避開
但中國公司 我永遠都唔會揀

個分別係 美國係有企業自由人身自由
中國 任何人都冇人身自由 更加唔好提企業自由(除非你冇察覺自己生活喺24x7被監視嘅農場 咁你可以繼續做畜生本能會做嘅嘢)
我唔enjoy被人監控,所以絕對唔會推薦人買華偽。
btw用apple唔一定比稜鏡監控,但用華偽一定會比中国監控。
咁我唔想比人監控,當然唔揀華偽啦。
你一直無視用華偽比中国監控,你攞美國做例子都冇用。
更加唔好提中國資訊封鎖咁嚴重 有幾多係冇人知?
就算係Snowden之前 PRISM都唔係任意監控,係有流量同特定目標同要經過美國或儲存入面先可以攞(所以之後歐盟GDPR要求用戶資料要係EU入面),而Snowden 啲文件係有證明依啲限制同時係法律上都有規定(Protect America Act)
而中共係無公開無規定,基本上任意監控,仲比你個到同一水平咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞