[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [7]

1001 回覆
7 Like 9 Dislike
緊張大師仲有冇得救?
考maths出嘅手汗 好撚誇張
你試下放我上面果條式落去 就知根本唔係eaa想我地咁做
用下wolframaplpha d完係4次方 下面3次方
咁其實上面搵圓個方法計唔計到?
我plug 左式落電腦到係solve到 但運算難受應該同煩過m1好多
一開波已經好難受
做數嘅心境好緊要
緊張或者躁底通常都無好下場
所以通常教數啲人都無乜情緒

緊張就深呼吸下,俾啲信心自己
個個人唔同,外人好難幫你
我份人好撚熱血
雖然其他人睇我係好冷靜
明明考maths之前 已經係咁同自己講要冷靜
但到考場都係勁撚緊張
https://en.wikipedia.org/wiki/How_to_Solve_It
可以參考下呢本書
有中文版的
出黎見多d 世面,
驚都要扮到唔驚,試多幾次,就會慣
適量嘅自我evaluation係幾有用
做完一樣嘢,花少少時間望下有咩改善空間
終於追完post
尋日未得閒做MC 唔想俾人劇透 所以唔睇住
MC淺咗一大截 少咗好多麻煩運算 有幾題如果concept清係秒殺嘅 例如4心
Btw又有呢隻19 linear programming題 真係好討厭 嘥時間
今次算好人,得三點相交
好易處理到
睇完大家對17b嘅疑問之後都唔係好get到
首先我想問perpendicular distance from a point to a line segment係點定義?特別係當拉垂直線落去會intersect唔到line segment嗰陣
eg A(1,0) B(5,0) C(6,1)
咁perpendicular distance from C to line segment AB係幾多?
係嘅 變返2017嗰種
我直接撳prog計交點算 懶得畫圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞