[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [7]

1001 回覆
7 Like 9 Dislike
會唔會 唔係
唔通出system/limit 嗰啲咩
我見2017有條長題目考過
諗緊如果佢第二次考 會唔會唔落hints
雖然隔年考既機會又唔係真係話好高
想知dse syllabus limit可以點出長題目
撈埋integration 都或者可以出到13分
可以evaluate啲咩limit
dse又冇improper integral
btw 見到syllabus有個位寫住
student should be able to derive derivative of x^n by first principles through binomial theorem
係咪姐係要爆(x+h)^n
你呢幾個topic都係得個煩字,唔太好玩
我最鍾意definite integration,好似破密碼咁過癮

利申 想試下被玩死
vector+system 係咪問all possible vector to form a parallelpiped with volume唔知幾多 個啲
以前pure既年代有冇試過被玩死既經驗?
就咁Definite integration就無
連埋inequality好似衰過一兩次,有啲都唔易諗
我都最鍾意integration
第二係matrix (如果唔洗慢慢計
最憎一定係vector
最憎curve skethcing
太煩
榜首一定係system
鳩爆鳩計計完又無特別嘢玩

課程將matrix最悶嘅用途發得太大
dse matrix operation既長題目好似黎黎去去都係同一個樣
想知有冇A^-1AB以外既玩法
每條system對我嚟講都係一個挑戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞