[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [7]

1001 回覆
7 Like 9 Dislike
突然發現原來今年core 條polynomial同1617果份學友社mock問法都幾相似
(a)

照計應該唔會出得咁直接
否則又會被「神技」有位入
咁樣寫使唔使解釋埋第一句點嚟
啲新人marker未必識睇
嗯…咁唔知18年用「K___a神技」做3D夾角又拎到分嘅考生又有無解釋條式點嚟呢
好問題,我都想知點樣寫可以滿分到
有無人覺得校內試同試題庫d題目好on9
更新左都係咁
好想知呢條 嘗試用四條equation四個unknown炸開佢會唔會有m分
咁你要比我睇下校內試同試題庫d題目先喎
請問m2可唔可以係度問
sure
唔明點解要subsidiary angle formula
bi個答案唔係就係∠AOB同埋180°-∠AOB嗎
用返a就搞掂
pure maths好撚難呀屌
做到
你哋兩個講緊嘅pure maths係同一樣嘢嗎
你中1都會覺得中3 d 數難
答案係pi/2
唔係aob 因為oa=/=ob
b個點轉∠AOB rad 係 o a b’ collinear 唔係 a b b’
但係我唔明點解subsidary angle formula會爆左一隻爛既角出黎 唔係應該sub返sqrt(x^2+y^2)=sqrt26就做到?
如果有得以前中1 中2咁讀上去應該開心啲
依家dse雞做paper要跳級咁做
果斷放棄pure 轉戰amaths啲vector
係喎
我之前諗咗第二樣嘢

唔介意嘅俾你個step嚟睇下
唔明點解要subsidiary angle formula
bi個答案唔係就係∠AOB同埋180°-∠AOB嗎
用返a就搞掂
答案係pi/2
唔係aob 因為oa=/=ob
b個點轉∠AOB rad 係 o a b’ collinear 唔係 a b b’
但係我唔明點解subsidary angle formula會爆左一隻爛既角出黎 唔係應該sub返sqrt(x^2+y^2)=sqrt26就做到?
係喎
我之前諗咗第二樣嘢

唔介意嘅俾你個step嚟睇下
sorry
真係睇唔明你做緊乜
咁如果要用應該係點
見到asinx+bcosx呢個form我已經諗唔到其他野了

唔知幫唔幫到你解開你嘅疑問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞