[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [7]

1001 回覆
7 Like 9 Dislike
屌 on9左
上面個題a 我諗左好耐 然後發現自己唔係做緊core卷
想問core方法 做唔做到?
我指compulsory
M2既大佬題係咪3D vector 無讀過
全部section b都係大佬
係sum of root product of root砌啊
我做到
冇野自膠
嚴格嚟講 core 係無 tangent to parabola
剩係得 circle 嘅 tangent 有學過
因為無學過 differentiation 係定義唔到曲線喺某一點上嘅 slope
System
姐係除左differentiation之外 係冇其他方法搵到parabola任意一點上既slope?

但呢題主要都係考 d/in 嘅 application
做左咁多年past paper
冇一次cramer’s rule個答案係做得啱
thanks
我係到諗自己係咪睇/諗漏左嘢
然後比我發現自己睇漏左份嘢係pure maths嚟
我所知就無
如果你諗到記得發表 可能會拎 Fields Medal
不過我想問下巴打 冇co-geom個意思係點
姐係唔會有crossover loci呢啲出法?
[oldseafood]
想當年 system 係執分題 當生菜咁食
[/oldseafood]
「M2 syllabus 無一個 unit 係 co-goem」嘅意思
以前 pure 有一個 chapter 係 conic section
依家都係執分
希望到時執到
[youngerseafood]
想當年system係失分題 無一次滿分
[/youngerseafood]
唔怪得啱啱google 好似冇料到
最後比我發現要用differentiation
其實 Cramer's rule 都係爆幾個 determinant
又可以用計數機 check
點解會成日錯
太煩
想拿拿林收工諗其他
願聞其詳
神人會考巴都會犯嘅錯應該好有參考價值
我計晒所有嘢(仲係啱嘅)
最後答案抄漏咗個2次方
ab兩個constant個啲好難用計數機check
同埋真係會做到冇曬鬥志
通常system個條長題目就係份卷既轉折點
之後個啲通常都係冇乜分落袋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞