[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [7]

1001 回覆
7 Like 9 Dislike
section a 要啦
目標係半個鐘要秒到 但做到呢個速度就無準繩度
btw
其實有無first principle既題目要應用到tanx/x=1呢個limit
學校有教過 但做咁耐paper都無見過
tanx/x=1 同 sinx/x=1 咪一樣
講起first principle
諗起當年做練習ln2x寫咗做2/x
但係small angle approximation既意義上唔係唔同既咩
我以為兩樣野黎
係咪所有trigo 都用sinx/x 就ok

上網睇 原來無限乘0都關哩條式事
拆做sinx/cosx 都一樣姐?
好似係
係咪所有就難講啲
但第一樣一定諗佢先

無限乘0都關哩條式咩事
https://www.youtube.com/watch?v=7Z4V7bdyKVE
想問pure maths 係咪有教無限乘0
講下得唔得
頂 記錯左
睇多次 原來唔關事
https://en.wikipedia.org/wiki/L%27H%C3%B4pital%27s_rule
L'Hôpital's rule 係用嚟處理 0/0 或者 inf/inf 形式嘅 limit

但條片入面個例子唔係太好
因為 lim_{x->inf} 1/x = 0
第一步寫做 lim_{x->inf}sin(1/x)/(1/x) 之後
已經可以直接出答案
講起L'Hôpital's rule
條rule唔係L'Hôpital 發明
個原創者好慘
M1真係痴線科黎
唔怪得我get錯
我自己之前做左次 發現用sinx/x 做到
wiki 話係由 Johann Bernoulli 發現
Johann Bernoulli 本身都係好出名嘅數學家
應該都唔算慘嘅
諗到呢堆XXX定理既人都好癲
我之前睇書見到個時呆左
心諗 咁撚樣plagiarism都得?
BTW再睇返wiki
原來Bernoulli家族好撚多drama
科/數學家啲drama 仲好睇過啲明星亂搞關係
fluid mechanics
拎左哩題嚟呃9我個fd
話無限乘0係1
淨係識笛卡兒 費馬 牛頓 萊布尼茲 羅素 伯努利
其他冇聽過
中間個兩個嘅故事又係好撚好睇
三次方程嘅爭端都好睇
嗰時啲人會以數學嚟「決鬥」
想像下已經好好笑
不過後來發明咗用公開學術成果+引用前人呢個制度
嚟避免啲人發現/發明咗啲嘢之後收收埋埋
呢樣真係犀利
中國人再諗一千年都未必做到
我個Professor 話醫院係個鐘意數學嘅貴族
出錢買咗呢條式嘅命名權
可能條友又覺得條底係數學上無咩用,就賣咗畀人
收收埋埋做咩
但我好明白點解佢地要決鬥 (諗起初中成日同fd鬥高分
當我係天才 做底另一個天才真係爽到冇人有
而且可以名留青史 好似calculus嘅發明者哩個名真係死都要掙啦
https://www.youtube.com/watch?v=_KhS2k9WSn4
(唔關maths事 )
玻爾vs愛因斯坦
我第一次睇個時 真係好撚震撼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞