[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [7]

1001 回覆
7 Like 9 Dislike
呢課對我黎講應該係section b既水泡
通常廿零分入面有十一二分都係佢度黎
17年好似喺matrix扣咗一分
寧願做多條system都唔撚做curve sketching
之後49/50嘛
嗰年仲有一條integration
我直用咗int_0^a f(x) dx = int_0^a f(a-x) dx
跟著證到佢想要嘅嘢,然後零分

所以唔係49/50
所以我仲係4同5之間徘徊緊我sec b就係呢個分數上下
Vector 撈martix好玩好撚多
int_0^a 哩個嘢點睇
由0 in到a?
Limit 同 integration 撈埋一定係improper咩
pure 都無improper咪照撈
咁要講埋existence of limits
都係out

真係要咩?
定係sandwich都out埋?
sandwich 當然 out
limit of sequence 都無
M2 嘅 limit 只係用嚟做 first principle 咋
First principle又係用LHopitals rule神技嘅時候
咁M2 5**要幾多?同core一樣?
正常難度就8字尾
成份翻炒就9字頭

真係要咩?
定係sandwich都out埋?
sandwich 當然 out
limit of sequence 都無
M2 嘅 limit 只係用嚟做 first principle 咋
咁M2 5**要幾多?同core一樣?
正常難度就8字尾
成份翻炒就9字頭

記錯科
唯一諗到limit既出法係擺落matrix入面
1+M+M^2+...+M^n當sum to infinity咁問入面啲term
但事實上唔係m2野
巴打仲執著緊
其實我都好煩 都唔知點解個時會諗唔到
唔係搵反之前d pp睇下有無野可以值得做就見反呢題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞