[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [7]

1001 回覆
7 Like 9 Dislike
頭香先
我想問2嘅range係幾多至幾
好驚衰咗
保守就38-40
啲人話U有機會唔相交以OF為直徑既圓,可唔可以舉個例子?據我認知唔係一定會㗎咩?
問咩?
補多句
The Intersection lies between O and F
介唔介意我問吓點計locus of U? 睇唔明條式
另外, 上個post講到Q17bi 可以係conic formula做到a pair of straight line, 呢個又係點做
get到啦,thx巴打
let (x, y) be the coordinates of U
x=3k-1, y=28-9k
k=(x+1) /3, k= (y-28) /(-9)
(x+1) /3=(y-28) /(-9)
唔該哂
咁如果U doesnt lie on circle with diameter OF,
Minimum area係咪要maximum angle FUO
本身 locus of a point maintaining an equal distance from two intersecting lines 就係 a pair of straight line
呢個係課程內考生要識嘅六大情況之一
maximum sine of angle FUO 先啱

我考既時候就係大約咁樣sketch 左幅圖
我個一刻最直接望到既係只有綠色圈起個點唔可以係U
因為OUF 共線 唔會3點共圓
其次一望 就知OF 是直徑
圓面積就會係最少
因為OF 不是直徑 OF 就是chord
咁chord 一定短過直徑 面積會較大
maximze sin angle OUF 我覺得係諗多左一步
都比較無咁簡潔
maximize
我想問我使唔使開工做下section B先?
定係你地既疑惑已經釋除曬了?

或者mc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞