[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [7]

1001 回覆
7 Like 9 Dislike
我相信大部分人都係第一時間咁諗
我係特登避開呢隻做法
因為一定會搞到成篤屎咁
人地又唔係問你圓方程,邊可能一黎就揾公式,正常思維應該係諗圓特性先囉
btw你DEFk四unknows你solve到咩
理論上係得 因為 0,0 F會無左
另1點D in term of E <-1式
再sub 落去個 U果條式 咁 D E就in term of k
之後radius pi=area
變成A(k)=.....
但要solve 可能就要用calculus 因為條式應該唔係2次方程
你既然揾埋radius, 有冇諗過圓心同u距離=r會易少少
我留左9個字做都諗唔到
好多學生做數都唔捨得砍掉重煉
硬係唔可以由頭再諗過好啲嘅方法
跟著卡到實一實,寫咗舊我都未必識計嘅嘢出嚟,然後求救
你咁答好似用左少少outC 野... 中學生應該唔太識parametrization?

建議咁答
揾到radius某程度上都知FO係直徑,咁已經好多方法做
我有諗過用circumcentre 做出黎 點知一樣 但諗反都好智障 概念好似一樣
佢哋討論緊out syllabus嘢我咪加入玩下
我之前有update我上個post份solution
同你寫嘅好接近

寫到咁就果斷放棄
睇見都唔開胃
通常要寫咁多行去計,我就會懷疑自己係咪諗錯嘢
你有無見過marking有一step水蛇春咁長既答案
上網睇反係有條out c formula 係直接搵個R出黎 果條式用落都會好長
巴打你唔係兩年前上咗岸啦咩
有機會係方法啱 上面計錯
或者方法錯(但以為自己上面計錯
有啲數係dse 就得一個方法計
係考場真係好難知方法啱定錯
今年考個題 舊嘢肉酸到 真係唔想由頭計
數學post年年都係嗰啲人
包括我
咁你maths major呀嘛
就係舊數肉酸先要重新計
而家直頭係肉酸到近乎計唔到,重新嚟過先係明智選擇
好少數真係得一個方法,重新計就可以見到曙光

例如上年條straight line + circle
如果用咗另一個substitution(唔記得代y定x),係會搞到勁複雜,不過都仲叫計得到嘅
想睇下學完大學數係咪會睇反中學數易d 同埋之前都係2科都係5*想grad之前玩下令埋佢
點知俾呢一題收左皮好在mc做得還可以
Maths major?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞