[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [7]

1001 回覆
7 Like 9 Dislike
個個應該係砌reduction formula個一類野?
telescoping series 係中間啲term約曬 剩低頭尾
e.g {summation}1/n(n+1)
唔該
euler爆兩邊用SUM OF GS兩三步完?
請出招
我本身唔太熟Euler 唔敢亂用

想問b part 問我valid or not
我直接話
左面(A+B)^2=A^2+AB+BA+B^2
右面係A^2+2AB+^2
因為AB=/BA
所以左=/右
唔vaild
會唔會太hea 因為個marking 自己作左A B 兩個matrix
你呢個做唔到反證
即使你知道係唔啱,都要有個反例出嚟推翻佢
無實際反例,其實就同鳩噏無分別
想問埋MI 係咪smart casual 咁寫就得
一開波 for n=1 咁係咪就得?
睇下近年marking邊句有分咪得
你啱
M2嘅MI格式要求都係近AMaths多啲
最好寫足啲
Pure反而冇咁著重呢樣 見佢啲marking有時都好hea 好似係

sk
ip左半步左右

最後一步跳得比較犀利
如果係證明題嘅話
或者容易會令marker留下搏大霧嘅印象
最好寫詳細少少
mi用所謂out syll野既話
都係跟格式一分分比 定係all-or-nothing?
唔sure 我自己未試過
我諗應該係跟格式咁比嘅
m2 2022係咪又cut syl?
cut csc sec cot有乜意義
變返1/sin 1/cos 1/tan咁考你?
d in 考少幾條公式
變咗要學生用戇鳩substitution嚟做本身一步過嘅integration
本身都已經唔多 仲要cut
嗯…咁 integration 其實有好多 formula 嘅
https://en.wikipedia.org/wiki/Lists_of_integrals
總唔可以話有 formula 唔背就 on9 嘅

但教幾多先為之剛好
的確係永恆嘅問題
但唔見得寫多一步substitution或者chain rule個必要性有幾大
將啲factual既野拎走佢 我覺得只會令香港學生越黎越蠢
最好考返pure math程度啦
t sub
pqr sub
partial fraction
我全都要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞