[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [7]

1001 回覆
7 Like 9 Dislike
呢題如果會取消會好麻煩
HKEAA多數當睇唔到算
唔使我搵
我見到都冇equation(”s”)
咁梗係一條
而家做下先
一直都未有時間做
btw 如果用點線距離嚟做嘅話
好容易就會得出 a pair of straight line
(x+y)(x-y)=0 都係 "an" equation
我係咁諗
佢字眼係寫 OH 同 HK
兩條線去到 H 位就停唔係打交叉
所以得一條
btw 如果用點線距離 係唔係應該會冇m分 因為佢叫大家用a part
我搵撚晒d angle 做tangent theta 搵個slope
應該就係乜分都無啦
我都係我sin咗個angleOHK/2
做完
其實好明顯係marking個答案係會得一條equation
因為有using (a)既字眼
同舊年個Hence字一樣姐

當然
唔係中6學生答另外一條得唔得
呢樣唔評論啦
冇乜意義
呢個係錯concept
咁你覺得有無出錯題嘅嫌疑?
自膠
佢唔係寫using bi)
我自膠
佢好似冇話係line 定line segment
答案正確會有 A 分
同舊年 last 條 a part 差唔多
舊年條 hence 用點線公式計
買番卷黎睇只扣左兩分
圓形方程同答案俾左兩分我
嗰題我都係用點線距離搵 r^2 但佢冇扣我分
其實我又唔會話係錯題
或者咁講
我對於 會刪除題目 既原因有2個
1. 未能考核佢想佢核既野
呢個有2個層次
層次1:學生跟本睇唔明想問乜,自然答唔到
層次2:大部分考生唔係跟住佢想考核既野去做,例如 所謂out-syl 方法

2. 未能分辨考生能力

如果出現呢d情況
其實我會知
因為必定會開十幾個幾粒鐘既會

呢條題目
因為一個正常既考生
應該都係會比佢guide住做
即係得到既答案就係佢marking expect個答案
而亦會考到佢想考核既內容
所以就肯定唔會cancel

至於有冇歧義
可以話有既
但作為有限時既考試題目
問題不會太大
原來係咁
你的資訊很有用
你冇扣咁好
我都認為呢題HKEAA唔會刪除呢一題
亦同意你嘅講法

不過我嘅所謂「出錯題嘅嫌疑」係指
條題目搞錯咗一啲concept
(b) 嘅四行敍述
Gamma 係 locus of a point having equal distance from two intersecting straight lines
而呢個 case 係課程內要求考生要識嘅六大情況之一
好多教科書都講明呢個情況之下 locus 係 a pair of straight lines
即係都要當 line 咁諗
我覺得係perpendicular distance呢句
令line segment同line嘅結果一樣

如果係distance to line segment嘅話
咁喺OHK上方嘅點就唔只係喺條線上面咁簡單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞