[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [7]

1001 回覆
7 Like 9 Dislike
同我諗嘅一樣
再者如果加多句話P lies inside the triangle嘅話
個情況仲麻煩,因為要限制domain
我明白
所以佢 bi都叫包左個底
係relationship between T and 隻angle

不過講真
我係絕對認同eaa越黎越hea
例如chem咁
我有教chem呀嘛
佢地都會當FeSO3 係溶係水
事實上都幾唔溶
呢個直接關content knowledge 事
上面條maths其實未必會直接影響你既答案

據了解
原因有幾個

人才流失
好多有料Prof,老師都真係離開左

課程垃圾
ce al 同 dse比
邊有得比
呢d太明顯唔講

政府問題
雖然eaa唔係under政府
但我都當佢係架喇
政府垃圾,d人得過且過
咪求其出完就算

其實除左問題之後
marking scheme一樣睇到d質素係直線下滑
拎本chem marking scheme出黎就知
毫無排版
搵個中4 讀va既排都可以靚過佢
但又年年加價
頂佢個肺
講起就嬲
當FeSO3 係溶係水
<- 邊題
2013 Paper 1A Q22
Their answer is D.

肯定唔會取消
原因上面講左
係有
想問下今年攞4個分有冇可能跌落62,定維持不變機會多

我計過自己得62%
難啲
努力啲考好其他科啦
頭先認真做左個零鐘完工,真係唔難
你畢咗業幾耐?
9年
犀利
如果係香港學制嘅話,即係考過HKAL
呢個身份考DSE份卷,正常係會覺得無難度

份卷本身係俾啲得十幾歲,又要顧垃圾中通又要讀好英文嘅學生,啲課時俾垃圾科目食晒搞到教唔好書
而且佢哋仲有一堆唔想讀書嘅人,拖住進度同影響學習氣氛
所以份卷係唔可以set得太難
好想考al
自己dl 份卷做囉
近排改題目改到頭都爆
想用返啲高考高汁integration
但又要飛晒啲inequality同時又唔可以條題目太無意義
無聊down左份al chem paper1
發現dse有既野唔多過三成
真係差好遠
班dse 雞仲成日以為dse 同會考差唔多
試下down埋份pure maths
爭得仲遠呀
點解依家冇am-gm inequality幾好玩
雖然考試應該就唔係好玩咁簡單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞