[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [7]

1001 回覆
7 Like 9 Dislike
如果純粹為咗考 M2 嘅話真係唔使諗咁多
M2 嘅 limit 只係需要做到 first principle 同 asymptote 就夠

不過如果你係想學得深入啲嘅
就可以搵啲大學 calculus/analysis 入門嘅 text 睇下
學下 epsilon delta 嘅 limit 定義
M2嘅Asymptote可以唔使用limit
除非佢玩limit exist but not continuous,但無出過
有冇例子

最簡單係呢種,discontinuous at x=-3,但無asymptote
點解唔可以約左個(x+3)佢既
畫出嚟個圖唔同㗎
f(x)=(x^2-9)/(x+3)
g(x)=x-3
呢兩個function幾乎一樣
但喺 x=-3 度就唔同
f(-3) 係 undefined
g(-3)=-6

其實依家書係咪cut咗
以前啲書一定有呢個例子㗎喎
冇講過
不過知唔可以約 (變另一個function?
而家啲書都有
喺limit嗰課教
undefined因為0/0?
*(r+3)/(r-3)
分子係0 就undefined啦
分母係乜都一樣
marking點答
唔係調轉咩
點解唔可以約左個(x+3)佢既
f(x)=(x^2-9)/(x+3)
g(x)=x-3
呢兩個function幾乎一樣
但喺 x=-3 度就唔同
f(-3) 係 undefined
g(-3)=-6

其實依家書係咪cut咗
以前啲書一定有呢個例子㗎喎
undefined因為0/0?
分母係0 就undefined啦
分子係乜都一樣

係,自膠先
咁點解唔跟marking
你個答法須要指出/證明 A 係 increasing function of r
因為佢前part係curve sketching見住個curve我就好自然咁諗左去x->inf
同埋前面計左 f(x) only has one minimum point at x=0
咁 2-f(x) 都係 increasing in [6,inf] 呢個算唔算一個明顯既observation?
你諗清楚先
A 係 increasing
同 2-f(x) 係 increasing 係兩回事嚟
A 係 in 2-f(x) 得出嚟嘅嘢
要 claim A 係 increasing
應該要證明 2-f(x)>0 先啱

我認為與否要搞到呢個地步
marking 個做法更加簡潔
Yes wor
多謝巴打
其實呢類題目一路我都冇個固定做法 諗take limit個陣成日都miss左呢個位
既然已經做咗 A=ln3+一舊嘢
要證明 A<ln3
咁最自然嘅方法唔係證明 嗰舊嘢<0 咩
Pure math 係咪冇vector? 搵咗幾年都搵唔到
200x年cut咗
2003 印象中係最後一年3D?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞