[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [7]

1001 回覆
7 Like 9 Dislike
正向思考:
逐步都要check住的確係好煩
但計錯之後又要再計多次仲煩
一見到就果斷skip啦果2分
仲搵笨過18年第34題
Cramers嗰part之後好少用返
你主力check返infinite solution嗰set仲好
咪用返core mc嘅方法囉
當 a b 係求其兩個實數
之後用 program solve 個 system
睇下得出個 solution 同代 a b 落 Cramer's rule 嗰結果度係咪吻合

我自己都係咁諗
但飛到後面睇完vector條題目之後
我就會返去爆個三分
不過睇反16,13 marking 証明perpendicular果題見佢都係話is not 90度同agree/disgree俾分.咁如果計完一大輪岩既野無寫not 90度係咪會無哂分
起碼無一分
我上年有條解釋晒但無寫agree都扣咗一分
因為睇反marking除左13年係3分.16都係2分.13就俾左計數落去.16就計一大輪但要指明係90先有M先.咁係咪會就會一係個學生寫岩哂有2分.1個學生會因爲寫果句而無哂2分
*無寫
我諗個marking咁設定嘅原因係
題目嘅要求係證明嗰隻角唔係90
而唔係求嗰隻角嘅角度
呢度係要求考生好清楚自己做緊乜 同埋要表達埋出嚟先有分
咁你覺得唔寫果句令5令到個A分個follow through 咁俾分咪只有2同0 既分別無 1分既情況
都可能會
但 agree/disagree 又唔可以無 f.t.
否則就算個考生乜都唔識鳩撞都有一半機會拎到分
我19 last個題 9寫 某兩個角+埋係180 寫埋reason係圓內接
所以yes
但個答案係no 咁我拎唔拎到個1M分?
因為之前買反黎睇試過有岩conclusion但present差扣左M分因為只係扣左一分所以唯一可以得出既係俾人扣M唔係就會扣左A果一分
所以令滿分真係好難要知哂佢marking邊d細微位俾分
用岩方法應該有掛
我4點共圓都係照sub埋個k落去3點圓試下屈個M分反黎
希望大家都呃到個M分
但好難想像個M分唔俾 但個A分f.t.又俾喎
因為如果唔係就會直接扣埋無2分
或者咁講 應該話個marker明你做咩 但飛左step 所以先照俾A分你
想問 哩條係邊年past paper
想睇下個marking
如果唔介意嘅話不如貼上嚟研究一下

5+4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞