[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [7]

1001 回覆
7 Like 9 Dislike
Find k such that the area of the circle passing through Z, O and U is the least, where Z=(-10,0)

試做下
如果假設OZ係直徑去求k嘅話
會no real root
跟本唔需要咁做
題目設左k is positive
講錯 我睇錯野
btw 呢個係另一個case 姐
sketch 出黎就知
無錯
fixed嗰條chord唔一定可以係直徑
要小心考慮
我知ching 講咩
但成日用solve equation 既方法去解決幾何既問題一d 都唔靚
eaa 都成日提考生試下作圖作答
其實你作左圖 就知有d 情況唔成立
所以唔關fix 唔 fix 條 chord 事
係諗野仔唔仔細
btw 大家有冇咩check答案既技巧
自己check左a1兩次先開始做section b
點知都係跌左三分
最緊要標準化左自己做數既方法 好似programme 同一道理做一樣既operation就唔會錯
如果分開兩條式都識做
但上個post有個fb post用一條式搞掂 覺得好勁
利申上咗岸嘅dse雞 唔識AL嘢

同埋點解係max sin angle FUO? Sin law??
原諒我咁多問題
唔係做數方法上既問題
我係錯45/5=5個啲19野
但check卷個陣又check唔到
btw 大家有冇咩check答案既技巧
自己check左a1兩次先開始做section b
點知都係跌左三分

做左識做既題目先,最後留30分鐘check答案
仲有
兩條式:
ax+by+c=0 or dx+ey+f=0

一條式:
(ax+by+c)(dx+ey+f)=0

完全無咩神秘嘢
下個post係咪要改名做2020
sine formula
a/sin A = b/sin B = c/sin C
呢三舊嘢相等
其實呢三舊嘢相等亦都等於三角形嘅外接圓直徑

https://en.wikipedia.org/wiki/Law_of_sines#Proof_2
即係如果呢個intersection唔係betweenOF就代表唔得?定係between就代表一定得,但唔between都唔代表一定唔得?
睇反其實見到年年dse都總有5分係就算5星星都唔使識既題目咁 個人覺得bii 應該係呢年最低分既位
biii 搵到粒G同test 共圓都可能汁到2-3分
唔該巴打
應該係between就一定得,因為between嘅話Angle FUO最大會係180°,咁郁吓個U就會出到90°

但係唔between就睇max. Angle FUO大唔大過90°,大過嘅應該都仲得,細過嘅就應該要揾max. sin(angle FUO)嚟做
利申9up
你喺邊度揾架ching
一年容易又DSE?
依家我最大嘅疑問係P1Q17b個locus
原則上係 a pair of straight line
但睇個勢設題者係想要 a straight line
如果係pair of straight lines
咁bi個問法就有古怪
所以咪話睇個勢係想要a straight line囉
有出錯題嘅嫌疑
頭先研究咗陣可以點改啲題目用詞令答案變返一條線
可能要講埋Gamma有positive slope先得
但呢句近乎開估咗bi答案

照佢現時用詞又好難係用兩線嚟做答案
等睇結果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞