[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [7]

1001 回覆
7 Like 9 Dislike
2d vector 都會負數㗎喎
c=kb
如果b同c方向相反 咁k咪負囉
係bo
sor 做得太少
一開始出負數 我以為自己計錯
搭單問
一條線上面一點𠝹開條線做兩個segment個啲唔會負掛
我就係要問哩個
應該3d會 2d唔會
或者你可以 search 下
internal point of division
external point of division
Pure maths既matrix咁難既 讀完year1 algebra course都唔識計
得一個 1/1咪100% 應該大過0.5掛
下個sem試下報linear algebra囉
慣左手勢用呢個方法 唔想思考
咁睇黎都係唔好玩野了
依家dse見到個啲 全部都係internal point個個case?
可能今年出呢
好彩有做下書 如果唔係到時計左負數
我實呆撚左
無錯
好似未見過直接問external
或者可以當out-c
你貼嗰題應該唔關point of division事
題目應該無講過E要喺M同N之間
出到負數唔應該覺得奇怪
但我唔明
討論segment之間既比例 唔係講緊佢既長度 姐係magnitude咩?
點樣會出到負數ratio
點解2條唔相交既vector可以用cross product再計shortest distance? 唔相交會cross到d咩出黎?
因為2d冇見過負數
點知求其做一條3d就出左
btw homogeneous 同non-homogeneous system of linear equations
呢兩個字係咪仲係要識個意思?
如果你指segment嘅長度嘅話
咁長度一定係非負數
咁比例的確唔會出到負

但如果係vector嘅話
方向相反就會用負數表示
咁咪會出負數

唔知我有無get錯你個疑問位
咁好彩你見下
趁機會搞清楚
係啊
我就係想問 1:k個類題目
既然題目所指既ratio係長度比 咁k係咪一定唔會有負數?
vector如果只係用嚟表達方向
咁係可以用平移嘅返式搬來搬去
搬到去同一平面咪可以睇成相交囉
cross完出嚟嗰支都係用嚟表達方向
就係與包含原本嗰兩支vector嘅平面垂直嘅方向
印象中好似題目無用過呢個字眼
但concept要識的
識埋個字都唔差幾遠
如果係題目所指既ratio係長度比
咁的確係唔會有負數
計到vector比係負數都好
都剩係拎個magnitude就得
正負號係表達方向的
姐係計數上 e.g. 題目比左segment長度比係1:k 叫我搵value of k
我係有機會需要做 take absolute value呢個動作?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞