[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [7]

1001 回覆
7 Like 9 Dislike
應該有
例如 a=i b=-3a
咁問 b 嘅長度總唔會 -3 乘以 a 嘅長度掛
平行線 cross 出黎係 0
想請問a cross b
據我所知 個量值除左係平行四邊形area
仲係個normal vector嘅長度
咁我想問哩個長度係咪冇咩意義?
cross product 係一支vector黎
唔係長度(數字)
我知
但vector有長度?
咁如果再specific啲 當兩個相連既segment
例如一條線AB上面有點叫K 當要搵AK:KB啦
咁係咪就因為佢地指向既方向一樣 所以應該要計到正數既比例?
溫埋integration就溫曬
應該話pick up返曬要考嘅嘢
書係唔會溫完的
如果你係指線段嘅長度嘅話
咁 KB 同 BK 咪一樣
點都唔會負啦
但如果 AK 同 BK 係 vector 嘅話
如果 K 係 external point of division 嘅時候
個比例咪會負囉
向量 vector 係由 方向 + 長度 結合
如果given 兩段線係1:k
而你計到k 係負數
應該都有相當大既機會率係計錯數
哩個我都知
但我真正想知係acrossb 哩支vector 個長度值
除左係平行四邊形面積個值之外 會唔會有其他用途
以我所知
cross product 只係人類定義出黎, normal to 一塊plane既vector

至於支vector 既長度 咁啱係平行四邊形既面積
我認為只係一個巧合
因為唔係定義出黎
我就係想知點樣rej佢
依家我係但凡見到答案有負號就rej左佢
所以就想諗深一層 有冇可能係因為兩支vector方向唔同而令到個數字出負號
唔想因為冇清楚等自己失分
如果係題目所指既ratio係長度比
咁的確係唔會有負數
計到vector比係負數都好
都剩係拎個magnitude就得
正負號係表達方向的
姐係計數上 e.g. 題目比左segment長度比係1:k 叫我搵value of k
我係有機會需要做 take absolute value呢個動作?
如果given 兩段線係1:k
而你計到k 係負數
應該都有相當大既機會率係計錯數
我就係想知點樣rej佢
依家我係但凡見到答案有負號就rej左佢
所以就想諗深一層 有冇可能係因為兩支vector方向唔同而令到個數字出負號
唔想因為冇思考清楚令自己失分
呢個問題唔知點解有既視感
係咪n個post之前有討論過
做完今年份core嘅第3題之後
仲夠膽剩見到負數就reject?!
睇返啲証明 我都覺得係巧合
真係唔知點解啲人諗到
個人觀點:
Cross product有可能係起源於physics,magnetic force係一個由B-field同current組成嘅產物,垂直於B&I,長度=BI sin theta,個sine好似係同啲拆component嘅過程有關

所謂嘅vector product應用,其實只係斟住個sine function嚟搵application,唔算真係咁巧合

至於higher dimension嘅cross就完全唔知點解要咁樣定義
究竟maths定phy發明cross product先
我一直以為science係拎maths啲嘢用
有時phy可以拎嚟做maths
最印象深刻嘅就係用heat嚟證Pick's theorem
https://people.math.ethz.ch/~blatter/Pick.pdf
本身vector 既建立都係源於physics
想問積分 我直接將舊嘢 變d(y) 然後in到出答案
中間唔let u
係咪都唔會扣分
想問數
Find the derivative of x^x by first principles. 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞