一人一個返工犯過最嚴重既錯

948 回覆
933 Like 35 Dislike
你係咪未訓醒空姐做埋check in
平生未用過微波爐。某一日放左個外賣錫紙盒連表面個張紙諗住叮午餐。叮叮下表面張紙著火,俾同事睇到,立刻停左微波爐,救左大家一命🙈
返pt 間公司有免費泊車優惠
比張飛個客之前要吸返個日期印
點知個日明明係23號 我較左做32號都唔知
然後個日吸左幾張飛都係32號
直到個manager同個客傾完計諗住自己吸比佢
個客走左佢就問我:咩月份會有32號
但佢比完個客先問我
哇屌,你老闆
我收左24個包嘅錢 巴打你唔識計數?
日日遲到最小10分鐘
返PT 個陣
廚房洗完一盤約30隻玻璃杯
唔知做乜q隻手指無力
跣一跣
三十隻全新玻璃杯跌哂落地下打爛哂
去個客到收錢,漏咗包錢係桌面
我係新會然
其實無犯錯都可以對公司做成大傷害(我依單嘢,算係HR犯錯掛)

我同老細(上司)同一日入職,幾好傾,做咗兩個禮拜我搵到間更好待遇嘅公司,結果拉咗一個同事同埋老細一齊去新公司做,搞到舊公司中層管理層半真空,走咗半年去到而家都仲係請緊人,我哋三個一齊遞信,我同老細即時生效,另外嗰個同事等多一個月先走,大老闆塊面黑到我唔敢望。

利申:我無後悔
係公司𥄫女同事個波,我問個女同事 有個好消息有個壞消息你想聽邊個先,佢話好消息我就話有隻蜘蛛公係你枱面,佢當堂發曬癲係咁攞個file打落張枱到,仲反問番我咁仲係好消息?咁我當然答佢公無毒架嗎跟著條八婆問我壞消息係咩,我就話有毒嘅蜘蛛乸爬咗上你胳肋底,個陣先知道唔戴都得既
細個返過份賣衫開倉sales
叫左我落樓下睇住部𨋢做下crowd control咁
我一鳩放曬班大陸喱入lift超重佢地困撚左𨋢
商業社會 度度都搶人才
有乜得佢黑唔黑 做老闆冇本事留人
叫佢反省下
d 仆街蛇頭搞串哂party
諗起都嬲
都岩 錯左都大安旨意
就一定有一獲甘
十年既事
自此我冇乜點做文職
唔太岩我Ed 直腸直肚人士
直接流標 牌都唔要啦
幾球wo 點蝕得起
係就好笑 100倍wo 八年人工
你話人地收左錢走唔走佬?
而家香港度度都等人用
叻既唔係做佢個位
但求有幾條友望住
出事有人應對下算啦
你仲要求咁多?
你覺得佢咁樣monitoring
有冇20k 一個月?
一分錢一分貨啊
人地鬧都鬧個大佬先啦

未做過it 但知好多睇server 都係咁上下質素 唔係點解咁多都外判丫
s 字頭軟件
唔小心拎隻手''fing''跌老細假髮

之後幫佢汁番 放番落佢個頭之後調轉咗放 佢嬲到仆街

之後就比人笑到家陣
所以我自己唔會揀嗰行,做錯野會累死人好大責任。

聽返黎有中同醫院做護士執錯藥俾人,自己打俾個病人叫佢返黎換藥,唔知最後點。
做報紙,唔識啲聖詩名,以為首歌係叫A May Sing Grace,就咁出街,點知原來係Amazing Grace,畀人笑到面黃。
有咩後果?
利申:同成班同事周不時咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞