一人一個返工犯過最嚴重既錯

948 回覆
933 Like 35 Dislike
將人地公司隻外置HD格式化左冇做backup
為僱主賣命
溝野落錯成份,重新配過晒冇咗100k左右
試過成杯啤酒倒咗落個客身度
成隊crew出trip
返黎先知拍漏野
升職做帶team .....,人生最大錯誤
Sudo rm -rf /
屌 我都係
好細單
金城安
Pt倉做空運文件 日日上機日日清既
做到收工先發現仲有成袋收埋左係枱底未做
好彩有架車仲上緊貨未走
講一單同事嘅:
上晒報紙可以google 到,亦證明有好多啱啱遇著剛剛嘅嘢係可以搞到災難性嘅後果

嗰陣做緊brokerage firm ,咁嗰陣請批trainee返黎要比佢地試下個system 。

咁嗰陣IT就安排咗個offline 嘅system 比班trainee 試

個trainer 就叫啲trainee落幾個買盤、賣盤咁
咁啱試到有一個買盤會爆咗個客嘅limit,要老細override 先比過嘅(試埋嗰個情況)。

個盤係買20000股 某股 @20.50(大概咁,實質數字唔記得)

又咁啱有條trainee未瞓醒,將20幾蚊買2萬幾股全部打落數量嗰個位,即係買入股數度打咗2000020.50。 咁數量嗰一格如果打「.」,會變3個零,即係變咗2000020000(嗰格最多10個位)

又咁啱如果無打價錢,個system就會自動放嗰一刻個賣盤擺order,即係擺咗個好好好好好大嘅買盤。

正常情況下,咁嘅盤老細實唔會批。
但嗰陣係train緊,system 係無online ,而Trainer 為咗比班trainee 試,就set埋override 個權限比個trainee ,即係trainee自己比個order過。

又咁啱嗰陣有IT同事又係未瞓醒,原來個system 一直係有online

咁就無啦啦入咗13億貨之嘛。

嗰日即上報,第二日,成班IT,個trainer ,落錯單嗰條trainee ,全部即炒。

P.s 其實嗰日trainee嗰堆盤全部都射晒出街,但係因為數量細,公司自己硬食。
返倉 幫啲貨入資料 明明去北京 我打錯咗 飛撚咗去上海 仲要啊頭幫我解圍
唔好講啲唔講啲喎金生
律師樓做實習時整唔見呈堂證物
你俾人炒咗之後無啦啦返去搞到人成間office水浸
聽過工程朋友報錯價
蝕咗公司幾百萬
最後賠300蚊解決
點解現場咁多人開工都可以唔發現?
單機俠,講下後續好喎
IT 幾時會訓醒
千祈唔好信IT
返工本身就係一個嚴重既錯
唔係
報錯價
報貴左正常價3倍
但個客照ACCEPT
老細屌完話側側膞個客唔出聲就算
其實關個trainee鬼事咩,話明offline牆梗係可以亂試,根本係間公司IT governance有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞