一人一個返工犯過最嚴重既錯

948 回覆
933 Like 35 Dislike
揸住呀爸架豆腐車凌晨送豆腐
太眼瞓撞碎啲豆腐返到屋企俾呀爸打
全部都係一號波衫單野
整濕咗一疊銀行本票
it狗累事wo呢單
真係有咁仆街既經理
難以置信
著對家既logo tee 返工
收銀唔記得收錢
個客走咗
幫客訂機票 唔係平時訂開果間
手快將姓同名調轉左

又試過兒童飛入左成人名

好彩全部唔洗錢改得返
巴打喺一間物流公司做,負責幫貨船入油。果日有架船要出航遠行,咁巴打就一如往常咁打滿佢,送佢一程。過左一段時間巴打就發現今次Hi Hi嘞,原來架船係用柴油嘅,點知佢一時錯手入左汽油。其實入錯油都冇咩,架船又唔會因為咁爆炸死人嘅;最多都係死火,啲貨就遲幾日到。不過公司就要賠錢,而佢都有俾人炒嘅心理準備。我諗佢當時都仲心存一絲希望,希望架船聽聽話話,捱到去終站。

不過架船真係喺太平洋島嶼擱淺左。巴打心諗出得嚟行,預左要還,已經準備定執包袱。果然好快就收到消息,不過炒嘅唔單止係佢,而係成個部門十幾人,連上司嘅上司都俾人炒埋。點解呢? 原來係架船上面係載住一啲化學物品,擱淺之後洩漏到成個海都係,公司要負責處理污染物,一賠賠幾億。而事件裡面最無辜嘅係附近一個水清沙幼嘅太平洋小島,因為生態災害,要即時封鎖隔離。

就因為遠在香港嘅巴打一時錯手,將一個太平洋小島毀於一旦
唔係我
見過有人做地勤自己睇錯時間定閘口 點錯曬啲客人
最後好似有廿幾個客冇上到

不過我都發生過一單柒嘢

嗰陣幫客沽D極價內嘅option ,啲option 值10幾蚊嘅,但因為option 本身trade volume 唔大,嗰一刻就無價顯示嘅。
咁嘅情況要撳個制等market maker出價。
我就撳啦,亦即刻有個價彈咗出黎。

咁因為個客話不限價沽,我就double click 落隻option ,再撳sell,點知咁啱隻正股嗰一下個價郁咗,個market maker 收一收返嗰價再報個新價出黎,而我能咁啱咁橋喺佢收咗舊價又未有新價嗰陣賣,中間有彈warning ,我又傻傻地無望撳proceed 。結果分3次將總共10幾萬嘅option 用近乎免費嘅價錢賣晒。

嗰陣算係自僱,所有錯deal 要自己賠,大拿拿10幾萬。

好在我望一望成交記錄見到(個人嗰刻即刻覺得勁凍),即刻打比teamhead 話奶嘢、叫佢頂住一陣。轉頭即打去盤房bust deal (option 可以喺唔知交易後幾耐之內cancel ),最後要賠9千幾

嗰一刻真係體驗到乜叫唇寒齒亡
話個DESGIN只係因最基本既情況而諗
但而家俾多幾十萬可以做好D/完善
通常都過到骨
利申:測量仔,聽過唔只一單係咁
搞到個鑽油台爆炸
樓梯機
推呀伯果陣連人帶機'dun'咗兩級落去
本是同根生 佢拎多少少人工就以為間公司佢有份咁
人地工程師計哂安全系數果D
條條咁做就真係出事
一條兩條你估人地會唔會當你次次做岩

仲未俾人炒
但處理嗰個同事suppose 要check 下
咁作為老屎忽,梗係無啦

個department head 真心無孤,件事發生佢放緊大假
快餐店pt 通完渠之後唔換手套 直接撈啲雞
同女上司上床
開錯左個客存低戈支酒比另一個客飲 搞到老闆要賠好多錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞