我家姐突然話下個月結婚。家變

822 回覆
4350 Like 769 Dislike
你家姐個計畫講到白就係咁:
簡單D講, 你家姐就冇首期錢, 就叫賣舊樓買新樓呃你地話轉新環境, 變相就呃左你阿媽幫佢出一半首期, 咁間屋就預住3個人既, 所以就踢你阿媽出去輪公屋, 但仲要阿媽幫佢供1/3樓, 而你呢就分間房比你住當租比你而租金就係1/3供樓金額還點兩間房佢又住唔曬, 咁佢自己同條仔呢就供剩低1/3, 咁即係佢地每人供1/6。都幾撚醒兼夾搵9你笨7同埋呃9老母錢咁解囉。
如果係咁佢家姐同條仔都幾仆街
覆埋呢次,食得兩次飯就做到你姐夫,係你家姐收得埋定拍三兩個月就結婚?

你老母同你覺得無問題咪得,我而家唔明你開post問乜添,你都係努力供樓啦

個未來走向應該係有左小朋友請你或者老母搬,或者你日日聽到叫床聲上黎問點算,或者問同個食得兩次飯既人一齊住有咩需要注意事項
咁似香討膠文既
但係你家姐比一半首期,佢出左錢唔落佢名又講唔過去,最好辦法係比番錢佢叫佢同個男人收皮,但係你地又冇得咁,一係嘗試拗數拗到變分四份黎供,起碼要佢地住多個人要夾多一份錢
你都你咁同家姐講,
間屋就你家姐同阿媽一人出一半首期既, 咁就應該阿媽留底住, 你家姐供1/2半阿媽供1/2, 咁你就話你唔會幫手供樓自己出會去住或者叫阿媽輪間公屋你住住先。咁你私底下再同阿媽分擔個1/2供樓錢, 即係你同阿媽每人供1/4.
重點係點供法? 比例係點?
以暫時知既資料,
最簡單係兩間房,你老母一間,
你家姐同佢條仔一間,樓主訓廳
樓主輸左喇 你家姐同老母 首期比一半

你先係痴屋住果個 話事權最細

圈你都係唔好搞咁多事了

一陣住都冇得住
再補多句, 如果一定要阿媽出去住公屋咁OK, 你留低住層樓落你半個名, 你供一半, 佢供一半, 你2私低下叫阿媽幫你手, 點都輕鬆過你同阿媽加埋供2/3
同埋老老實實我想問你供400呎你根可以有幾貴?
你200轉400斷估唔會買到700-800萬個d 400呎樓掛....
一個月最多咪供萬頭到萬中...你搵份工同夠媽一齊都供到la
吾吾你老母
你讀屎片㗎
有咩問題呢?

Btw 無地方就唔好結婚
首期係你家姐同老母出
點撚解要落你名?
至於佢叫你老母排公屋 依下真係要屌
根本就係 樓豬上面仲話要落自己名
我係佢家姐嘅話 供都唔撚洗佢供 直接踢佢出去訓街
睇topic以為你家姐要搬走 小個人供
不如咪撚結害人害物
咁調轉講, 如果你三個人一齊供, 你家姐嫁左出去, 到你結婚係咪你老婆黎住先? 咁咪又係對佢唔公平
人地屋企咁慘你仲吾人老母
你讀屎片㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞