我家姐突然話下個月結婚。家變

822 回覆
4350 Like 769 Dislike
同意
其實當初促成到買樓呢件事都好鬼

正常老母點會同意個囡俾咁大筆首期同供娘家樓?
望都望個囡嫁得出
建立自己家庭

唔排除一開始就係重男輕女
樓主老母打定主意要個大囡貼細佬
榨乾大囡積蓄
否則我想像唔到一個正常老母冇諗自己個囡會嫁
咁層樓又點算呢?
咪留俾細佬囉

家姐將計就計
食返轉頭
其實幾醒
吾你老母 吾埋你家姐
錢又唔係樓主出 無啦啦咁搞做乜
樓主諗住老母死左層樓留俾自己?
咁諗唔make sense, 層樓業權一半佢家姐,一半佢老母
自己點都食唔晒層樓,仲要大家均份供

請問點算係供比樓主自己? 都係個句,一睇樓主佢地就知係9成按買樓,個1成首期算係乜?
吾操汝娘
既然你因為地方細而搬大d,咁你應該好清楚要做d咩

霸撚住間主人房,佢地兩個住細房好快就會嫌細搬出去,讓間主人房畀佢等於助長佢賴死唔走

BTW 吾你老母
成班笑撚死人,首期有幾大份呀?
咁撚勁叫樓主家姐同老母供飽佢

出面俾番幾千蚊租工廈都好過訓廳
照住, 不過夜晚起身一定開HEAVY METAL嘈醒姐夫
睇下邊個頂唔住搬走先
唔算係乜樓主都拎唔出
拎得出一早掟返份首期俾家姐搞揀掂啦
人地岩岩先grad,想樓主有幾錢係銀行
自樓主同老母本身有地方住,佢家姐嫁人結婚,間屋得兩個人根本夠晒住,如果唔係傾掂數,大家一齊供轉大間屋等生活質素好d , 搞咁多做乜?
(樓主邊估到佢家姐咁快結婚,仲要衰撚到貼埋大床俾人

到最後佢家姐要搬出去住既,咪逐d還番首期俾佢家姐。
一成首期雞碎咁多都拎唔到
憑乜話家姐有錯?
本來就係樓主老母同樓主完全冇諗家姐會嫁
要家姐供娘家樓

老老實實,真係唔信一個正常老母會同意
個囡遲早嫁
呢個時候先榨乾大囡積蓄?
一開始就有心要家姐十年八年上貢娘家啦
家姐冇得搬出去
係因為佢要供娘家樓

諗清楚因果,就知樓主老母幾黑心
吾你老母
Show Blocked User - 槓上開花
咁你算把啦
樓主條廢柴想利用老母謀自己家姐份身家

不孝不義正垃圾
你家姐條仔蝗嚟㗎?
叫你老母排公屋 ,哩個真係幾好 過幾年分分鐘多間屋!
計我話,唔好買!三個一齊排!排到個300呎好過你供樓!樓豬正一小學雞 咁都唔識諗
冇樓學乜嘢人結婚啊,萬一一Q中的點算啊
五個一齊逼?
等等幅墻隔音唔好
你諗你
供樓前,大家冇傾好將來家姐或你結婚既話點樣分配?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞