我家姐突然話下個月結婚。家變

822 回覆
4350 Like 769 Dislike
問題係兩個都冇能力就諗結婚
你自己無錢無能力既話 你都無得怪人地架啦
得,你同呀媽出去住,層樓佢供
其實
樓主你先係應該走個個
月供個雞水咁多想住

你家姐可能心諗, 佢供埋你個份你出去訓街好過
廿幾歲人黐人地方住仲要聲大大想層樓落佢名 做私樓仔
樓主都算無恥
我係樓主家姐真係 一蚊都唔洗佢畀 趕佢出街算數
窮人應該互相包容~
放心~好快離 (如果唔係捱一世)
好多人無睇到回覆炒晒車
得好少人睇到首期係樓主家姐同老母俾
樓主只係負責供其中一part
老土講句 樓主係痴人地間屋住咋 根本無say
仲要佢老母都同意佢家姐老公搬入黎
即係兩大業主都同意
樓主呢個租客 仲有份住真係執到
樓主姐父呢?~樓主男人?~
首期由阿媽和家姐各付50%
餘額分3份,媽,姐,弟各付3份1
目前單位尚未開始供款
你覺得弟弟有必要存在嗎?

你跟本就冇資格出聲
你阿媽都同意
人地都未踢你出街
你仲好意思嘈?
兩公婆都垃撚圾
樓主係長子喎,想含
樓主每個月都有幫手供5000蚊,可以俾個床位佢
唔好咁mean啦
老母個份點都係留翻比個仔架
冇理由益個外姓人架
成班都on99
正確情況根本係咁:
老母+囝 50%首期 + 2/3 供款 vs 女 + mk老公 50%首期 + 1/3供款
點計都未論到d外姓人出聲啦

拿,說話幫你講晒,自己執生意,係咁
可以,但係佢憑咩嘈個大業主老公搬入黎?
而且佢連供都未開始供
仲要話人地老公係裙腳仔,睇街市鋪
人地就算係裙腳仔,都係個屋企有鋪嘅裙腳仔
反而阿樓主都係要靠屋企,仲要乜都冇
咁樓主贏咗個馬鼻喎
你中文老師接受你做功課用吾???????????????????????????????
你中文係咪肥佬嗰班
如果係咁嘅話我支持樓主家姐快啲結婚,過兩年生多一兩個仔
我係你洗少少錢屈你姐夫出面有第二個,逼你家姐趕佢走。然後維持原本生活,反正你姐夫唔方做得長,間接幫左你家姐
背景
前兩個月我同屋企人(一家三口)就睇中咗一個400呎左右嘅單位,之後就打算大家辛苦少少一齊供樓,因為依家一家三口住200呎都無,屋企得一間細房 個廳放咗張碌架床,之後已經冇晒活動空間,仲住咗八年,住得真係好辛苦,所以想住好少少。

個問題就出現
起初打算一家三口一齊住,以為捱左咁耐終於可以轉換下環境,有自己嘅空間。首期老母畀一半,家姐畀一半,自己零首期月供少少錢當交租就可以有私樓住又有自己個名,出去同人講有私樓渣手,女都多幾個啦,今次仲唔fatfat!

點知天氣不似預期,我家姐突然話下個月會結婚,佢個老公仲要搬入黎同我地住,容乜易霸埋間大房㗎?
我咪話400呎住4條友劏三間房會住得好辛苦,我家姐竟然叫我老母到60歲去排公屋好快有,我咪由私樓仔變返公屋仔?
我嬲到一個點,我同家姐罵大交仲差啲開拖。

我心諗妳結婚但我唔洗溝女既? 要我同啊媽貼埋大床比妳老公,雖然我無畀首期,但我有份供 有份供無份話話事,妳兩公婆塊臉皮成呎厚,完全無考慮過我同啊媽嘅感受,屋企已經唔係大,得400呎 仲要劏三房,你竟敢死打算霸一間我間主人房,我真係完全無語。

我唔係話窮唔可以結婚,但男方起碼都要有計劃,無計劃就學人結婚,自己無學歷、無工作資歷,又要無儲蓄,咩都靠自己老豆老母,條友做個裙腳仔同佢老母睇街市鋪,好食懶做,好心你唔好害人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞