我家姐突然話下個月結婚。家變

822 回覆
4350 Like 769 Dislike
吾你老母
如果你老母真係去排公屋
就叫你家姐比番老母出果分首期一半比佢
樓主同老母未排到公屋都係度住
比番3分1供樓當租
抽到就撥囉
你俾人屌個吾字,都仲未識改,前面加個口又幾難。
你同你老母住番原本個屋唔得咩?
(定係賣撚左?
明明識用唔係咪得我一個覺得樓主假膠
我都識有人係男方搬去女方度住

不過女方係有錢人

所以你家姐,斷絕關係算啦
樓主free rider 唔到就係到嘈
明明成屋最冇貢獻果個就係樓主
家姐拎一半首期
你老母一半首期
每人帶一個返黎住有乜問題
你唔gur 條仔唔洗供樓就有得住
咁咪叫條仔供多份
咁就最公平

50% 你+老母
50% 家姐+姐夫

以樓主嘅思維黎諗
其實家姐唔見得有著數tim
假設老母本身層樓將來係平分比2姐弟
老母份首期有一半係屬於你家姐嘅添呀
依個都係前面專登用錯但後面唔記得改返錯
樓主冇付出任何首期
憑乜嘢而家撻訂?

算啦,當初就已經好鬼
樓主老母係錫個囡既,一開始都唔會要個囡俾一半首期同供娘家樓啦
做人老母,望都望個囡嫁得出
俾咁大筆錢,又點建立自己家庭?

家姐個版本可能係
屌那星,老母重男輕女
搵我去貼細佬
我供完娘家層樓,白白送俾細佬
老母不仁,我咪不義
咁樣俾人食左個首期
屌,直頭唔撚供,逼你家姐上律師樓簽番欠債證明書,還番個首期。
都係好方法
姐夫 = 拖鞋飯 yummy
其實樓主無比首期,你話就話幫手就齊供,但其實你家姐只係當你係一個租客,你個個月交租炸

我就你就唔春比,自已出去住好過,橫掂最後你跟本咩都無,等你家姐同條佬供到死死下仲好

你老媽就慘d,都未老就比你家姐分身家
不過女人d諗法真係好難講,到你你家姐生返個孫比佢玩,佢就會覺得自已享緊福

樓主聽我講,一係你就搞到一拍兩散買唔定,如果唔係你放錢落去都係晒9氣

就算層樓係有你名,到時你老母走左,唔通佢地會賣左層樓分比你咩,唔洗住咩,又你家姐一家三口,我可能忍到同佢地一齊住咩

減少自已既付出先係最好既方法

因為付出睇唔到回報
都似係
好同情你,但吾你老母
比人屌咁耐都仲係打「吾」
抵撚你死
吾你老母
你啱啱讀完書,姐係首期唔係你比啦!
如果首期係你家姐比,其實你家姐比你住係你執到啦!
( Show Blocked User - 再艱難的都會捱過 )
屌你老母
唔理你係直必腸定假膠
賣左佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞