我家姐突然話下個月結婚。家變

822 回覆
4350 Like 769 Dislike
佢意思可能係其中一份兩個人出
不如調返轉

你哋成家人跟你家姐過去男方到住

Problem Solve
負皮係比個吾字
如果你層樓過五成首期,唔駛要條軟飯王供,直接收返佢市值租金
佢一俾錢供咗,變成層樓佢都有份,立張租約打stamp 同cr 109
跟本無話仆唔仆街老唔老千
依家樓主又唔係細路仔無搵錢能力,有本事既可以俾番舊錢家姐

況且伯母肯一齊住,已經係過左最難過個關,依家樓主一蚊都無拎過出黎,層樓仲想加佢名?無野呀
你家姐同姐夫又會養埋伯母
唔踢你走已經好好啦,你幫手供樓都係當你交租炸

樓主要擔心既不如擔心家姐黎緊會唔會大肚又多件仲好啦

到時真係大左肚你都搬撚硬出去架啦
賣左間屋佢各自各唔好煩, 如果唔係有排你受。
男人老狗入贅真係垃圾黎
處心積慮棟9老母同細路
呢度好多同路人支持個仆街女架
層樓分三份, 你家姐有撚話事權?
原來係係佢同你老母一人半份...但佢都係冇話事權架, 憑乜叫你老母出去住
當初係知4個人住嘅,樓主根本唔會同意買樓
亦唔會4個人得3個供,由得個軟飯王又食又拎
呢個年代男人屋企如果唔係有家底/父母幫到俾到首期
跟本就無得揀
係喎
大大聲屌本來係家庭成員嘅樓主廢冇首期
仲要係俾家姐過一棟先決定買樓供樓嘅樓主
唔去屌個仲未係家庭成員(結咗都係另一家庭)又冇首期冇份供嘅軟飯王
樓主有咩權利唔同意?
首期又唔係佢出
依家係佢老母唔想佢無家可歸叫做租間房俾樓主咋喎
而且兩間房本身樓主係想點分法?
家姐同媽一間 佢自己一間?
咁樓主咪好撚著數?
好現實講句,其實個家姐為自己諗好正常
正如佢有同阿媽提過去排公屋
呢點就已經佢預左日後將來大左肚
個單位會唔夠住
咁到時伯母同樓主都幾肯定要出去住

我估伯母其實已經一早預左會咁
可能見過家姐又成家立室先應承
(呢點我自己估而已)

咁樓主好似係岩岩大學畢業無耐?咁咪努力儲多d錢
到時識番個女朋友又一齊上樓囉

呢個社會係咁架啦,個個都為自己
係呢一刻我覺得個家姐算係咁,無話要即時踢走伯母同樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞