我家姐突然話下個月結婚。家變

822 回覆
4350 Like 769 Dislike
就算無個女婿入黎,本身都三房架啦
佢唔係諗住自己一間,家姐同老母瞓下話
想食埋人隻車
講穿左個事實
中哂,果然係仆街女同路人
咁樣棟9屋企人,係咁架啦,為自己諗好正常都up得出
你平時都咁棟D屋企人架?

如果個老母係會諗D仔女嘅
老母份首期就應該睇成 2份(1仔1女) or 3份(1仔1女1自己)
要記住佢地原本就係一個家庭

咁點可以話個仔冇俾首期?
個仆街女何嘗唔係靠老母份首期先買到樓?
個軟飯王就真係冇首期又冇份供啦

叫樓主努力儲多d錢?
要組織家庭,點解唔係仆街女同軟飯王儲多D先買?
同埋樓主要儲幾多?
到時佢老母又會特然多舊錢好似佢家姐咁夾份買?
定叫佢識係女好係佢家姐咁棟9D屋企買樓?
照你咁講

200呎/3人 變為 400呎/4人

空間大左 樓主點解反而會話迫左?

所以從頭到尾都係樓主想自私食一間房

想阿媽同家姐一間房

點知無啦啦話要開多間房 樓主覺得蝕左緊係唔肯啦
老母份首期就應該睇成 2份(1仔1女) or 3份(1仔1女1自己)
咁都得?

成年財政就獨立架啦
而且照你呢個計法 個女已經係大股東啦 佢點都> 50%
你要計得咁清既
問心個句樓主真係1蚊都無俾過出黎喎

為自己諗係好正常,有咩問題
係唔理屋企人既,家姐一早踢走樓主再俾埋說話佢聽啦
傻鳩?

有份供既未有份住囉
無份供既住乜鳩?
賓妹都要做撚晒全屋家務先有得住個雜物房啦
我3句你抽中間1句黎解?
件事根本環環相扣
仆街女唔係棟屋企人,樓主都唔會同意買樓,老母都未必落疊啦
唔係講樓主有冇夾錢,係有家庭成員唔同意
個老母會為咗同個冇首期冇份供嘅軟飯王踢個仔走? 攪散頭家?
棟9屋企人就冇問題,唔養埋個軟飯王就計得清
果然夠仆街!
抽你老母一句咩
樓主同唔同意有撚用?
首期佢出左幾多毫子咁多?
成日話人棟屋企人
要棟你 一開始就唔會諗住開3間房俾細佬同阿媽一人一間房啦
係樓主唔鍾意三間房 覺得好迫

而且樓主老母都同意四人同住
係 樓主老母未必會踢個仔走
但3人家庭 1人服從2人都係好正常既事
而且仲要個1人係最少話事權
個乜野男人黎
棟屋企人=出一半首期 打算開三間房俾阿媽同細佬都自己有一間房
點知細佬有一間房都唔心足

咁樣叫棟屋企人
咩叫棟屋企人呢 等我解俾你聽啦
就係樓主呢d喇
錢就出最少
哄屋企兩個女人出錢買層樓俾佢一齊住
本身仲要諗住開得2間房
細佬自己一間
媽同家姐一間

諗住爽歪歪做私樓仔
佢老公要住就比一份租屋錢 當租間主人房
一日到黑話揀屋企人,係揀你既個家姐1蚊都唔出啦
人地俾最大份出黎叫揀你
唔夠講開始講老母?
又混淆視聽loop去首期?
唔係棟屋企人會唔出聲買完樓要住多個人?
唔係棟屋企人會唔聲唔聲買完樓一個月就結婚?

唔好倒因為果啦
唔係棟屋企都唔會有首期發生
米已成炊先掉轉話人冇出錢冇權出聲?
一早知有軟飯王個老母未必同意啦
仲會考慮個仔意願,唔係你所講嘅 "有撚用咩"
起碼一早知樓主唔會答應供
唔供已經買唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞