我家姐突然話下個月結婚。家變

822 回覆
4350 Like 769 Dislike
你200呎都住過,400呎住多個人又算係乜
我見果個重得意 結左婚都唔係一齊住
家姐同佢老公用買樓招數食撚埋 老豆老母D錢 呢招絕 樓主以後靠自己拉
其實成家都戇鳩
最戇鳩係樓主
剛剛畢業屋企又買樓以為自己做業主好威威

其實一蚊都無拎過出黎
每個月分分鐘只係供幾千蚊
就幻想自己有得落名
等家姐嫁出去
老母又不在人世
自己住晒

點知棋差一著
家姐明明比最大份
又有份供
叫埋老公黎住,佢老母又同意

最後負上家變罪名

醒下啦樓主
你家姐問你一句「細佬你好似一蚊都未出過啵?我就拎左幾十萬出黎啦,你呀媽都話比主人房我同老公住,咁你話你住定我住呀?」

你答答上面條問題之後先好話鳩家姐啦
人地家姐d錢你理得人點洗
乜撚野貼埋大床
佢家姐儲到錢你又知人地男朋友冇份?
逐d首期還返俾人姐係家姐免息借錢俾你上車?
調轉諗個細佬連家姐差唔多結婚都冇idea
大家咩關係先?樓主講d又唔講d
其實成件事好簡單, 先唔好講邊個出幾多,就睇你自己個份,你每月要付出幾多,得返黎o既回報同前境係幾多?
咁你咁講, 擺明係笨柒天仙局,而家已經要迫走老母,張來生埋仔你收硬皮都得了。
唔好focus on一定要買到樓,為左有樓而完全唔客觀去睇一件事,最重要係,最後層樓根本冇你份,更冇話事權,咁ON9 O既投資同倒錢落海有乜分別?
巴打真係看透世事
人地出左一半錢仲要等你搵大錢先可以退名
既然樓主母親比左一半首期又可能要申請公屋而唔落得名。咁咪改為落你名囉。而後將個大房間做2間細房,你同你母親一人住一間,之後就2個人合埋只供一半。你家姐2個人供另一半,分清楚個業權。到時真係覺得唔夠住你母親都可以申請公屋,又保得住一半業權。
好彩睇左REPLY先覆
原來係家姐俾錢 咁你寄人籬下
你家姐仲肯俾間房你都算好人
直接叫你家姐咩都唔撚洗比
你同老母兩個人住算鳩數
跟住再叫埋自己條女返黎同你一齊住
激撚死你家姐

400呎三房咪撚玩啦
呢度多連登仔
係唔會明白有老母會劫富濟貧㗎
啲老母睇邊個仔女生性、孝順
真係謀住仔女既積蓄
去貼唔生性既仔女

樓主可能係真心膠來
見佢對答,都冇諗到呢方面
但樓主老母肯定知內情
所以反應先咁怪
講緊一層樓、幾百萬都以和為貴?
擺明理虧在先,被家姐爆完,而家心虛內疚
唔好撚搬啦屌
幾百萬400呎
仲要住4個人
遲下你老母排到公屋實你都要走

200呎迫撚住先等有能力先自己走啦
我都覺得係
供樓果幾千蚊算得係乜
個個月俾幾千有業主做個個都狗衝啦
家姐真金白銀拎舊錢出黎就俾人上網唱
層樓自己有一半同老公住有乜問題?
唔洗咁陰謀論wor 我見有d父母唔係特別有錢都幫仔女出首期 咁有計咁多
TLDR
吾你老母
吾你老尾
一見到啲吾字就唔撚想知你講乜撚嘢
死返5P啦
字都未識打都有咁多人回
實際應該係首期+供樓由家姐父母出 樓主日後果D補習就當交租 層樓同你無關
打左咁多個吾 竟然到#6先有人屌樓主 咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞