我家姐突然話下個月結婚。家變

822 回覆
4350 Like 769 Dislike
如果咁既情況都唔拎得公屋 咁真係冇香港人拎到公屋
大陸果D有車有樓落黎香港都一家大細排公屋
香港人仲係到講咩有能力就唔應該排
D資源就黎比人搶晒啦
再睇清楚D
樓主老母係同意 佢家姐老公搬入黎
而且係樓主發癲話分唔到三間房
佢家姐想解決問題先咁講
冇錯 唔通夠資格排嘅話 又要諗下自己夠唔夠慘先咩
最憎我結婚我做主角我大撚晒嘅心態

嘔心
一句中文差就大哂咩 好心你打好啲字先學人出post啦 吾乜撚野
成件事樓主都錯撚晒

你老母唔知仲有咩可以留比你

不過你家姐講就話你同老母排公租啫,唔通你老母會除自已個名咩

現實係你老母會同你家姐姐夫一齊住到終老,到時你結婚就自已出去搵地方住架啦

你就算依家夾硬話要一齊供,加個名都無用,佢地呢世唔賣樓,呢世你都無得分錢

相反你家姐就做左孝順女,養老母過世
樓主都快D搵條女返黎話結婚!
齊齊申請公屋大單位爽YY
一家三口?
家姐?
單親?
我係嗰個男人都冇面喺到住喇
比左訂未?
未就唔好買住 一拍兩散
叫佢老公入黎一齊住200呎
佢叫得你老母排公屋
即係到時層樓唔會落到你老母名
到時吞埋層樓真係喊都冇用
lm
你有料咪比番一半首期你家姐
再供埋你家姐一份
咪叫佢收皮囉

唔係就你收皮
叫埋佢男友都供,有份住唔洗供咩
而且唔應該均等除三,佢住大房咪再按比例加。
首期一齊夾定點?層樓業主名寫曬咁多人?你驚唔驚冇左首次置業?
佢老公可以搬入黎 但禮金冇100萬或以上就免談 新居裝修佢2公婆出!
大亂鬥
我覺得根本有兄弟姊妹 結婚就唔應該同娘家一齊住啦 老母又唔理細果個感受 講真邊個想無啦啦多個外人一齊住

結案:成家都衰
老母自願分身家 住公屋抵死
樓主自作多情衝出黎供下就想話層樓有佢份
家姐自私唔顧屋企人感受 仲揀埋個廢柴男朋友

打和啦
樓主搞清楚先,你比出黎果幾千蚊,係家用定係供樓.又或只是交租.
巴打
你家姐,姐夫咁自私,遲早食埋你果份
到時你錢又冇,家姐又冇,咁就一世

我建議你唔好買依層樓,到第時自己同老婆有錢先同老母一齊買
係可能你家姐依一刻會反對,會冇左家姐,但你起碼保護左你同老母d$,又或者家姐幾年後會明白
樓豬佢都有左右能力,因為佢地都需要樓主幫手供樓
唔落佢名 搞掂 一係換埋門鎖唔俾佢入門口

又一個炒車,樓主冇份比首期架,佢家姐同老母各一半,佢冇野比佢姐夫食
呢招用黎對付樓主應該work
屌你講野點解可以咁中肯 咁切合現實情況
事實上,每家人都只會將值錢野留番俾自己人,外姓人真係唔會理
咁佢老公入黎住唔洗供?

你吾撚夠未
屌極都仲要吾
吾你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞