我家姐突然話下個月結婚。家變

822 回覆
4350 Like 769 Dislike
你家姐都on撚9,周邊條件咁好仲迫返你轉頭,

你同你老母趕走你家姐仲洗咩搬,兩個人住200尺

優點同時係缺點呀
樓主你好似無提過你老母點諗

分分鐘你煩埋今晚,聽日疊埋心水幫你家姐供樓
其實依家件事去到邊個階段

你家姐咁叻,等佢自己一個買新樓囉
伯母一蚊都唔好比

再唔係咁厚面皮既,四個人一齊住返舊樓
我媽佢話一家人互相遷就,齊齊整整最重要。
坦白講我都唔捨得家姐結婚,不過無諗過佢同佢老公今次個行為係今賤
樓主提多你一句,你而家係思想準備上比人大幅拋離緊,一家三口已經係過去式喇,過多個月,係你兩口對人兩口呀,點醒你媽啦,親生仔不如近身錢
咁你咪叫佢地自己輪公屋搬出去囉
一係400呎叫佢兩個自己供曬, 你同阿媽自己再諗計租又好咩都好, 不過叫佢兩個嘔返個首期比你地先
你家姐幾歲?
學歷點?
返咩工?
比人當水魚㩒就有份
理論上睇唔算太賤,係公屋嗰度幾可行

睇落似你無心理準備,算啦,咁睇落你媽都未意識到問題嚴重性
首期邊個比?
4個人住點解唔係分4份供?
你啲錯字真係好撚痴線
又吾又今
到底你點樣學中文
作為一個第3者, 唔理你感情果part, 就咁聽條數已經覺得複雜

我當A/B/C 3個人, 淨係得A同B俾一半首期, 然後A/B/C一齊供, 咁個擁有權%點計已經係一個問題, 到時出售間屋D錢點分呀, ABC其中一個死左個有權%俾邊個之類

唔知你地係咪已經俾左錢供緊, 既然依家發現左個問題, 應該考慮下其中一方借錢買返個擁有權%之類, 如果唔係遲D更加有排煩
一係就話賣Q左層樓, 依首期比例分錢, 各散東西
供樓方面 我同啊媽兩個人就無能為力,最壞打算係接受我家姐提出嘅條件,然後面對現實
自己名都唔好落,淨係落老母,慳返首置quota
一個月都做得你姐夫既人,你無理由睇唔出佢係咩人

或者如果你家姐同佢拍拖有無比佢影響到你唔會唔知

咁講將責任歸咎哂個男人,或者你家姐本身係咁既人

你不如下定決心,咩關自己事,咩野唔關自己事仲實際
怕以後佢氹掂老母,改到個業主得自己名
落咗老母名 老母就無咁易申請到公屋
可唔可以講多啲條仔同家姐點賤法?
似乎樓主你已經接受現實幫手供樓
同佢條仔唔熟,浄係食過兩次飯。
其實大家覺得男方搬去女方屋企個做法有無問題?
死不悔改 話自己中文差就想敷衍了事(其實關中文差咩事)道歉但毫無悔意
永久封鎖 由得佢單機算了
佢哋一早瞓咗,淨返我自己一個係度煩惱緊。
未來唔知同佢老公夾唔夾,好怕會好多嗌交,每日都面左左
即係唔係話結婚一定要買樓啊
但你400尺得三間房 仲要佢男朋友都入埋黎
咁你家姐結咗婚之後生仔 係咪仲繼續喺度住
定係佢繼續供樓但係出去租樓住
個問題係 佢結婚生仔 第日好自然就話唔夠住
講說話俾你同你老母聽 講你哋出去
一定又話首期佢俾一半攞返出嚟講
當然啦除非佢哋諗住唔生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞