我家姐突然話下個月結婚。家變

822 回覆
4350 Like 769 Dislike
On9,層樓業權佢家姐有一半,講到好似貼錢無回報咁

之後樓主家姐有日要嫁人既,咪先再傾點樣攤分條數囉,你唔俾樓主grad幾年就搵大錢可以買埋佢家姐個份,直接叫佢家姐退名?
中出即脫離關係啦
講真
經濟負擔唔到買咩樓
仲要係咁既情況
有腦都知
你家姐同你始終都會結婚

到最後情況變成
結婚就搬入黎住
或者
結婚就搬出去住然後層樓就比返你地供
呢個情況你地兩個根本供唔起
再仆街d
結婚果個搬出去住
想買返樓就問你老母拎返錢
最後分分鐘樓都賣埋

都唔撚明
兩個未婚
又唔係有錢
一條友樓都供唔起
諗咩撚野三口家庭快快樂樂一齊住
住到幾多歲呀?
30/40?
買層樓住幾多年?

根本你呢個情況
夾份買樓係戇鳩

400尺樓
當你600萬
儲盡8成
480萬按揭
一個月供16000蚊
都要三個人夾份先供得掂
買黎做咩呢?

樓主又正一戇鳩鳩
講咁耐
首期又無份比
連供樓都未開始
當正自己大股東
你家姐寸少少叫你慳返幾千蚊唔撚洗你供
你做埋佢老公個工人啦
無錯
所以一開始明顯係呃家姐先
點知家姐好醒
會反將一軍

供娘家樓,俾一半首期同供樓
正常老母點會同意丫?
樓主可能仲細,當佢冇咁攻心計
但樓主老母一定知囉
所以而家理虧又心虛
可能家姐一早已爆過老母一鑊
你都無俾過錢

層樓你根本無份

你有咩資格講到人想食你層樓

不過 男人老狗要住條女屋企都夠折墜

個家姐又無事前同屋企人傾

擺明想霸王強上弓 逼你地幫佢供樓

雙方都仆街 打和啦
廢柴到咁撚樣
所以呢到只係你無9up
其實樓主岩岩出黎做野 分分鐘比2k當有份供
差咪改好囉,屌完又唔改,咁你不如咪撚道歉啦
有乜唔知點算? 企硬,唔供。
講得掂就叫埋呀媽唔好落搭。
個呀媽大家有份,本來邊個出多邊個出少唔係問題,一家人。但既然咁快開炮show底牌就唔需要比面,你話辛苦冇地方住,咁咪忍下羅,投資要帶eq , 擺明係老千局你都要為左一時舒適而鍾個頭埋去死o既無人救到你。

講到最絕,你唔供,要訓街,但都係正確選擇。供樓買樓係人生大事,屌唔過就唔好貪,一蚊都係錢,漫漫人生路, 仲要咁後生,可以捱窮捱困,但千其唔好做水魚。
如果我拎一半做劏房租比幾個人住又合唔合理
都係用緊果一半
你講既回報係等老母百年歸老先有
點知當初係點促成買樓?
樓主咁有理就唔會潛哂水啦

將來既事無人知
我都唔會睇死樓主
但就呢個post既資料,樓主自己已經覺得家姐仆街、毫無付出
無視家姐俾一半首期
仲可以咁理直氣壯?
原來樓主一蚊都無出過
因為佢家姐都唔係咩好野囉...
睇字都有個畫面出曬來
樓主岩岩讀完書 咁層樓應該係得老豆老母同家姐俾首期+合供 層樓個名自然會落埋家姐名 樓主最多都係出黎做野俾家用幫補小小 樓主係唔係覺得將來父母百年歸老 層樓自然會係家姐同佢老公手上 覺得唔撚抵阿
原本諗住撐你,不過睇到呢度撐唔落
不過首期幾多同邊個比?一半?老母大份?不過邊樣都好你如果冇份比你話事權係冇,就算你有份供,當你一萬你供幾多成?如果十份一你只可以話係只係夠小股東,最後結論係呢個只係你老母同你家姐問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞