我家姐突然話下個月結婚。家變

822 回覆
4350 Like 769 Dislike
背景
前兩個月我同屋企人(一家三口)就睇中左一個400呎左右嘅單位,之後就打算大家辛苦少少一齊供樓,因為依家一家三口住200呎都無,屋企得一間細房 個廳放左張碌架床,之後已經冇晒活動空間,仲住左八年,住得真係好辛苦,所以想住好少少。

個問題就出現
起初打算一家三口一齊住,以為捱左今耐終於可以轉換下環境,有自己嘅空間。點知天氣不似預期,我家姐突然話下個月會結婚,佢個老公仲要搬入黎同我地住,我咪話400呎住4條友劏三間房會住得好辛苦,我家姐竟然叫我老母到60歲去排公屋好快有,我嬲到一個點,我同家姐罵大交仲差d開拖。

我心諗妳結婚要我同啊媽貼埋大床比妳老公,樓我地有份供 無份話話事,妳兩公婆塊臉皮成尺厚,完全無考慮過我同啊媽嘅感受,屋企已經吾係大,得400呎 仲要劏三房,你竟敢死打算霸一間大嘅主人房,我真係完全無語。

我吾係話窮吾可以結婚,但男方起碼都要有計劃,無計劃就學人結婚,自己無學歷、無工作資歷,又要無儲蓄,咩都靠自己老豆老母,條友做個裙腳仔同佢老母睇街市鋪,好食懶做,好心你吾好害人。

祝你今次結吾成婚
唔洗佢供,你供多份,叫佢排公屋囉
小弟啱啱讀完書 月入吾多,完全供吾起多份
竟然係男方去女方屋企住
我都呆左,完全比吾到反應。
開始供未先?
如果開始左你家姐大概拎左幾多錢出黎? 首期?
索性直接同阿媽排公屋 生活質素分分鐘仲好啦咁
吾吾吾吾吾吾吾吾吾吾吾吾吾
吾你老母
吾你老母咩
男個個可唔可以有少少骨氣
未開始啊,供款均等除三份(我、家姐、媽),佢個男朋友正仆街黎
吾你老母
Sorry 師兄,中文差
就算係都主人房俾你老豆老母啦幾撚時輪到佢
條仔係咪幫手供埋個名落你老豆老母?
照咁睇你家姐可能一早等緊呢個機會
等你地俾嗮首期 冇得反悔果陣
焗住要你同你老母幫佢兩公婆供樓
老閪都揀聯名業主,落左啊媽同我個名先
除左老豆老母名唔好落任何名,
一落左家姐名就好撚多手尾好易出事
條仔好仆街
食女食到上埋人地度住

小心佢上埋伯母
一係樓主同老母排公屋,層樓她兩公婆供
或者你家姐排公屋,你供埋層樓

再賤d咪一齊住既時候,趁他地想扑嘢既時候開電視吵到他地無癮
條仔簡直係人渣,賤到無人有
佢兩公婆無能力供樓,要靠我媽同我幫手,加佢三份供
暗黑兵法:你先過佢結婚,搬埋入去住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞