老老豆豆, 其實載朋友坐後面有乜問題

611 回覆
285 Like 1974 Dislike
著十個車主入便, 約莫 9.5 除左屋企人都唔想車其他人
最後個半個車主係推唔到
學樓上條友話齋要問原因
點解會驚in唔到呀?
點解interview要著恤衫西褲呀?
其實我想問大家係想知個理由定唔同意個理由?
好多巴打都已經講又講咗,例子又數咗
講真有D理由又真係無原因,都係前輩長者教落咪咁做
一路流傳落去,定覺得有呢個諗法太守舊想人改變下?
笑人鐘意諗多d背後野
就好似當年d人笑鳩牛噸問點解蘋果係樹上趺落黎
成撚日問問問,問埋d on9野呀嘛
起碼唔好有人唔同意就起哂鋼屌人先啦
既然只係長輩教落但不求個成因,就冇說服力可言
事實好多人跟個規舉唔係同意,係驚同人嘈渣
咁有d老細請司機揸車,個老細就坐後座,你覺得有冇問題?
friend我反而唔會介意佢地坐邊,
但唔熟/第一次見就老逢坐後面果d 我會覺得佢地冇禮貌,雖然都唔會太介意。
我又覺得留返啲禮儀喺度冇壞嘅
咪當參考囉 想跟先跟
始終有人會覺得係禮貌
俾人知道有呢種不成文禮儀先唔會得罪人

好似新年習俗咁
依家我跟都其實只係為咗老一輩開心啫
咁樣都算仲係有個意義喺度
儘管本來嗰意義已經變得無謂過時
我就覺得你載得朋友就唔好諗埋一邊

大家朋友仲邊會諗司唔司機呢

如果你咁諗甚至乎講出口其實我有 d hurt

咁不如我自己搭車走啦

當然你原意係想同朋友好 d 傾偈嘅咁當然好啦

姐係例如你見到朋友伸手想開後車門

你咪叫佢坐前面啦 方便吹水呀

咁其實你個朋友都唔會有 hard feeling 會好樂意跟

當然把口就咁講但個心始終要諗住人地當你司機我都無辦法

架車你嘅 一係你咪話唔順路要去買 d 野囉

咁大家都唔洗咁多野諗
咁你答到未呀
起曬鋼
點解驚in唔到又答唔到
牛噸既街坊仲要以為自己恥笑到人沾沾自喜
咪驚冇錢囉,咁同d人想唔想著有乜野關係
禮貌都唔識
遲早香港真係變支那城
咁到你成為老一輩 你係咪又要下一代用呢啲冇理由既野去令你開心?
都係睇你自己點諗嘅啫
有啲老一輩覺得細嘅唔洗跟 好開通

唔通你寧願同長輩開年都唔想跟隨啲新年習俗?
又唔係太麻煩 同家人和睦相處唔好
成個 post 已經去到
點解要有禮貌?
點解咁做就係有禮貌?

當你去到食人族國家
人哋俾人肉你
你唔食都係無禮貌架
但依度係香港社會
你咪睇番一般人點做
你咪點做人囉

正如 cut 線唔一定打燈架
硬 cut 唔得咩
巴士佬打兩下死火燈是咪 on9
我咪問緊你
你唔洗扯到咁遠
我咪講咗囉
有啲老一輩好開通㗎
本身自己都唔係強加自己諗法係別人身上嘅人
成個 post 已經去到
點解要有禮貌?
點解咁做就係有禮貌?

當你去到食人族國家
人哋俾人肉你
你唔食都係無禮貌架
但依度係香港社會
你咪睇番一般人點做
你咪點做人囉

正如 cut 線唔一定打燈架
硬 cut 唔得咩
巴士佬打兩下死火燈是咪 on9

大家又可以留意呢個言論
又係不問因由 冇睇過背後原因
港豬就係咁樣黎

btw 你下面嗰段係要維持道路交通安全
唔係冇原因
咁咪係 咁所以坐後座就屌人冇禮貌係咩一回事?
其實真係禮貌嚟
諗下都明點解
除非佢話明唔介意
禮貌。就係原因
係你唔接受呢個答案
唔係無原因

點解你唔問下點解要安全呢?
安全好重要咩?
個問題咪就係點解佢納入禮貌既範圍入面囉
安全點會唔重要你唔好為駁而駁啦
有d朋友直頭唔撚睇隔離有無車

開門差d撞到 痴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞