老老豆豆, 其實載朋友坐後面有乜問題

611 回覆
285 Like 1974 Dislike
你錯啦,小學唔教你都唔知你點出世啦
家教定義個範圍去到幾大? 你俾個答案我. 唔好俾D咁玄幻嘅解釋

好難想像少過7.46%嘅人接觸嘅嘢係可以納入家教範圍

講到底都係車主離晒地 覺得自己嘅圈子好大, 自己識嘅嘢要係常識
最搞笑係呢班人成十幾頁淨係喺度循環論證
i.e. 點解坐前面係禮貌, 因為坐前面係禮貌, 所以佢係禮貌

然後有唔少人出嚟話前座只留俾女友/老婆之類, 佢地又突然失明睇唔到, 話坐前面係人人天生都要識嘅家教 一個禮貌唔能夠放諸四海(香港)皆準, 算D咩家教?
你返去問你老豆老母乜係家教啦,為拗而拗
搭下uber你咪知點解囉
答撚咗你咪一樣選擇性失明
即係你都答唔到啦

我老豆老母就冇深學問可以為「家教」嘅絕對值範圍定義, 所以先要問你
你幾時答過我家教嘅定義?

論點論述唔好用D咁虛嘅詞彙, 廿一世紀喇大佬.
講緊有冇坐過人車/車過人你就拎車主個數出嚟講,唔好咁癲啦大佬

清你用錯數據呀
講文化習俗禮儀嘅嘢你就叫人畀絕對值你,同叫人用個磅去量度長度有咩分別
#460已經答咗點解坐前面係禮貌又扮睇唔到,咁你而家係想問咩呀
雖然坐前座係禮貌有得解
但禮貌嘅野其實好多時都冇得解
有啲禮貌原因聽落好小家,
就算唔知點解,或者唔同意,都要做
例如點解係室內、食飯時唔可以戴帽?
點解揸筷子唔可以交叉
Harsh啲講句
知而不做,就係冇禮貌架啦
唔係車主數量, 係私家車數量, 你用腦諗下先 車就得咁多架, 人口就係得咁多(741萬), 兩樣野fix晒隨你點分配可能性.

不如你俾返個數據我, 坐過非收費私家車嘅人嘅人口係幾多? 個比例係大到足以導致坐前面係會成為家教一部分? 但之前你要定義埋家教嘅範圍有幾大先.
我咪問緊你點解有唔少車主反而覺得客人唔可以坐前面, 而你會當睇唔到去話坐前面係家教? 所以咪叫你定義下家教個範圍, 即係要100%人認同丫, 定係70%人認同, 定係50%, etc etc?
樓主唔該一世搭巴士
係囉,上次去送殯
我著紅衫又畀成班老CF話無禮貌
我明明無一入去就玩手機
態度又好都畀人話
禮貌上係應該坐前面嘅
你坐後面嘅話你朋友就似司機
禮貌要識嘅
不過既然你朋友唔介意咪得
但如果有一日你坐親戚車然後又坐後面
俾人話就唔好啦
用下你個豬腦啦,用2018年嘅私家車/人口比例去討論車過人/畀人車過嘅問題做乜鳩

用唔相關嘅數據去討論仲衰過唔用
反轉咁諗
有幾多文化習俗禮儀大家真係知點解
點解耶穌生日聖誕要送禮物
冇信仰都要祝人聖誕快樂
點解要派利是
點解祝賀利是唔可以純祝福
點解一定要係派錢
點解要去拜年
如果大家真係咁尋根究底
make sure自己一定知點解先做嘅
香港嘅文化底蘊應該會好撚深
我唔係反對大家尋根究底
而係奇怪點解一時要尋根,一時又不求甚解
吓? 連total個pool 有幾多架車同幾多人可以搭車嘅數據都唔知都可以討論有幾多人俾人車過?

你認真? 唔怪得尋晚有人話呢度反方論點理性好多
係囉,新年著紅衫代表喜慶
唔等於去送殯著姐衫代表喜慶
成班老CF邏輯謬誤
就算退一萬步要用都用cumulative啦,用淨係2018年嘅數字有咩意義?
因為愈討論愈發現其實呢件事並唔係普世價值, 咁有班人仲堅持咪要一齊尋下根
呢個話題點解可以討論咁耐
而且都唔只一次出現呢個話題, 仲要次次咁咁好傾
我淨係覺得情況同你會教個小朋友人地俾野佢佢要講唔該咁.
小朋友會反問點解要講, 你都只係會答呢個係禮貌,
邊有得解釋咁多野又數據又人口比例
真係有人唔識d車主咪出句聲囉, 唔識果個聽完下次咪記住囉,
搞到咁複雜做乜

另一個例子係, 有個朋友都講過果似話題, 佢話有次佢呀哥車, 佢就直接坐左去後座, 佢呀哥都即刻質佢話司機呀而家? 要我朋友坐返上去

再唔係下次上車前問下車主想坐邊囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞