老老豆豆, 其實載朋友坐後面有乜問題

611 回覆
285 Like 1974 Dislike
好處係 自己一個人揸車冇咁悶 冇咁尷尬
同埋唔洗扭後條頸傾計 方便大家傾計
關係似係平等啲

當然你可以話坐喺後面其實都可以係尊敬人
坐喺前面唔一定會傾計
你講咁多唔同 case 咁真係冇你辦法冇得解釋

至於你話有時候前座留畀老婆 咪另-個case
有人陪坐前座 咁客人咪坐後面囉

問唔緊要嘅 但唔好不停問問問
好似無知嘅小朋友咁
有啲嘢其實好難答實你
禮儀或者坐位唔係科學 好難答你呀背後有咩原理或者原因

即係例如點解鞠躬代表多謝
拍手代表欣賞
握手代表合作
其實都好難答你
人哋幾時話坐後面一定係老闆
人哋意思話普遍坐喺後面係冇禮貌

其實老老實實如果你同個司機熟嘅
你瞓喺後面 瞓喺車尾箱都得添

只係依家用正常普遍嘅情況講
追post啦
啫係我一直講緊嘅 係人地點睇嘅問題 唔係你點睇嘅問題

另外呢個概念都可以唔叫約定俗成咩?點解會拉左邏輯嚟講?個概念係”令人覺得”咋喎?係咪要去100%我先至可以有tendency?

另外如果目的只係俾佢知你見到佢
點解唔可以叫個名?要用尊稱?點解尊稱係尊稱?你咁講只係沒完沒了

當然你可以話「好多人唔諗只跟」我其實都認同 但我自己睇法係好多嘢做咗冇壞 冇蝕底 如果我每一樣野都一定要有絕對嘅原因支撐 我做人會好辛苦

不過都多謝巴打同我討論 又挨過一日ot
interview着恤衫西褲 代表莊重有禮貌同正式
咁係咪又係邏輯問題呀
唔係約定俗成?
真係牛皮燈籠
會問下坐邊
如果得我同個frd咁

根本case by case
上得我車都知我副座係老婆專屬
朋友上車坐後座好多都會講聲:唔坐你老婆位
我都好接受到
反而會仲開心佢尊重我同我老婆

利申已婚 仲讀緊書
有時車同學番屋企
如果果次係車異性 仲要係坐副駕
俾識既人見到會點諗?
第一反應會係我偷情。係咪先

上我車我根本唔會prefer你坐前面
我都好樂意做司機車你返屋企
理性討論無任歡迎

係人地點睇嘅問題
所以咪討論點解佢要咁睇
其實一路都係講緊呢樣野

個概念唔關係咪100%事
而係佢本身就唔合理
咁你唔以假設所有人都錯誤咁理解
繼而一直流傳落去

見到佢點解唔可以叫名?
同埋呢樣唔係我探討既野
我係想知坐後座點解冇禮貌
習俗禮儀我唔知唔代表冇 我唔係天書

「如果我每一樣野都一定要有絕對嘅原因支撐
我做人會好辛苦」
其實係
呢個社會大部分庸碌半生既人何嘗唔係咁?
收皮啦屌你
呀女朋友/老婆聞到你隔離冇啦啦有陣其他既香水味你都收得皮話知你話係車老母返屋企,遇過太多真實既case係咁,亦識好多揸得車既唔係單身,一坐落人地老婆位實屌,所以上車前最好問清楚睇清楚,見到隔離擺哂啲女人野係位就千其咪坐唔好懶醒

不過算啦連登不嬲多單身毒撚點會明呢個道理,淨係識死撐話你冇禮貌乜乜柒柒,隨時得罪左人地都唔知
坐後面好似唔想同你有溝通咁 唔好受

坐前面又唔會話特別差過後座
點解唔坐
都係嗰句唔係樣樣野有得解釋啱定錯
我會提到禮貌係因為兩件事本質上相似
我唔叫你阿爺 我叫你阿明 我一定唔尊重你?梗係唔係啦 你buy唔buy啫 你絕對可以唔buy 反正冇十足理由 但都係個句做多少少無壞吖 世界上好多野冇得解釋 你必須接受

但係我諗咗陣 我自己一路回應緊嘅都係樓主講嘅情況 車主出到聲屌 咁其實討論位應該係跟唔跟主嗰一套喎

你問我我會叫你坐番前面 方便啲傾計 可以幫我睇路 你又會知道有呢一套俗
無錯呀爸打
到左他日 走飲管成為風氣
好似樓主咁問 其實唔走飲管有咩問題
到時一班人就話 家教囉 禮貌囉
完全唔合理 佢地仲以為好文明
其實係豬腦黎
好大嘅官威
你啱聽就叫叫本地文化 唔啱聽就叫外地
你邊位呀 你係咪更年期呀?
人地講就要聽 你狗黎架?
我會叫個fd坐番黎前面話傾計方便d囉
有乜好屌,做下好心搞到無左個fd值得咩
唔緊要啦之後你都應該無乜機會再遇到架啦
繼續你嘅心態啦
其實我都有諗過 你地呢啲人唔識我都唔會怪你地 反正你地呢啲人識黎咪一樣 俾你地學識點食西餐 點襯西裝blablabla你地都係你地呢啲人
事實係著恤衫西褲純粹係驚in唔到
有得唔著既話你估個個都想著呀
點解會中意坐後座。。
老闆車就話後座舒服,正常人會揸既車 好座極有限

坐車頭,司機最小可以面對面望到你講野
我諗唔係乘客禮貌,而係等車你個條友可以專重你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞