老老豆豆, 其實載朋友坐後面有乜問題

611 回覆
285 Like 1974 Dislike
大家都明就唔洗質疑啦,仲屈番人地on9
咁個所謂起因真係好耐以前既事呀嘛,過時啦,唔知個規舉既人根本唔會諗到咁樣係當渣車既係阿四
仲要吹撚到冇家教
死老野, 好撚恨坐你架車咩
好彩我架車得一個位
樓上都有講過賓主關係
後面係老闆 前面係司機
坐前座代表你哋唔係咁嘅關係,尊重彼此
歷史留返嚟嘅禮儀唔係原因?

其實現實生活中觀察下真係唔係咁難
細個都係阿媽叫要坐前座
不過都冇講過原因係邊
大大下就明白點解
大佬唔係句句都要講得咁明呀
自己都要有觀察能力嘅
睇黎未見過世面既係你
仲有唔坐前面係想你揸車再專心啲, 咁都可以同家教有關
屋企老豆揸車,由細坐到大
後座有位既都叫我地坐後座先,佢覺得有人坐副駕睇側鏡無咁舒服
所以之前無諗過原來坐後座等於無禮貌,係睇司機自己個心有幾強大囉
之前上網都睇到有人會因為人坐後座不愉快,所以我依家都主動坐副駕,費事俾人誤會我當佢係司機
低能 坐後面唔撚可以騷擾司機既
用下個閪腦諗野啦
面對現實
其實呢個post我都講過無數次
咩賓主關係 後面係老闆 前面係司機
完全係邏輯謬誤
老闆坐後面就坐後面既都係老闆?

歷史留返嚟嘅禮儀如果所有都不問因由
咁呢個世界所有留落黎既野都唔需要變
唔再有變革 破舊立新
人係會進步 予以保留既事物亦必然有其原因

唔係倒果為因 盲目跟從一樣野之後
再用自己遇見既事將佢合理化
咁你個人即係冇自己思想
你係倒模出黎 活喺一個人哋比你既框架下
ON9仔, 傾到興起坐前面個司機有機會側頭, 但後面最多望下倒後鏡, 睇下邊個情況發生意外機率高啲LO, 唔用腦

正一ON9仔
你可以選擇坐車尾箱 如果有~
你咪撚講出去呀 費時笑撚大人地個口
你又係ON9, 中國人會識進步咩

你睇下呢道一開波家教家教, 正正解釋左點解白人係最優秀
無知唔係問題,知左都仲要覺得自己大條道理就係你柒
你又啱
真係熟同fd點會介意,但調返轉你知個fd結左婚/有穩定女友就咪撚坐前座,世界級博屌試過同同事坐老細7人車,老細份人和善唔太識鬧人,已有家室同一個囡,有條on9坐落去之後老細好撚唔好意思講:「err..呀jack唔好意思可唔可以坐返去後面...我老婆個位唔搞得」
跟住我地成班指撚住佢笑撚到佢老尷
https://kknews.cc/car/2qr3o6z.html
有新聞支持我睇法, 笑?
KEEP IT, 家教撚
白人萬歲, 華人賤種正一垃圾, 毫無獨立思考, 人云亦云
而家仲要屌鳩d人「無知大哂」
而家正正就係因為「無知」,冇俾歷史過去局限,o係一個全新既角度出發,先至審視到某d所謂傳統係幾咁過時荒謬
求反駁~
利申冇家教窮撚
係呀, 好無知
朋友揸車 自己坐朋友車坐後座係當人係司機 禮貌問題
只有搭的士同uber先會坐後面
如果要講到咁 就已經唔係呢件事係咪禮貌問題 而係自唔自我中心嘅問題
前係司機後係乘客係大部分人都有嘅概念 你當然可以唔認同 「我都唔係咁諗點解我要認同?」「坐後面就一定係客架啦咩?」
但係你有咁嘅諗法就要預咗大部分人都會覺得你冇禮貌 因為大眾接受嘅價值觀你唔接受 破舊立新都有分好同壞 接受下呢啲思想對你冇壞嘅 下次坐番副駕你唔會有啲咩損失架 點解你會覺得呢樣嘢值得你受到咁多批評都要去破?

不過我幾欣賞巴打你嘅思路 雖然我覺得extreme咗啲
通常載人見到人開後車門都會叫佢坐前面
講完都唔聽都唔會話嬲,
但會覺得條友都幾唔識做人

其實後生仔唔明點解要坐前座唔緊要
坐多幾次總有人話你知點解
但覺得冇問題就真係唔要得

其實就好似係街開完門之後見到後面有人
會順手頂一頂,等棟門唔好撞到後面既人
大把人唔頂,都冇話一定要頂
但唔頂一定係冇禮貌同唔識將心比心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞