老老豆豆, 其實載朋友坐後面有乜問題

611 回覆
285 Like 1974 Dislike
之前咪講左後座係拉遠左同司機個距離囉
又選擇性失明係咁回帶
上面咪講哂原因囉
追post啦
有冇原po條link
我唔知
但知道要坐前面都唔做
就係家教問題
完全唔明問幾多人工有咩問題,就係大家係朋友先有個渠道可以獲取更多呢方面既資訊,唔知你怕問係驚自己人工低過人地會冇面,定高過人地時會覺得好似太串唔好意思,就係有班人咁諗先搞到人工呢個話題係禁忌咁,明明知多d呢方面既資訊對我地大家本身就好有用,可以知自己有冇比人壓價,或者知道人地果行人工高d/有好路數都可以自己多個選擇,起碼要知多d先,自己個人先會諗多d,同朋友傾本身就係一個好好既途徑
覺得問朋友幾多人工係冇教養既真係老屎忽思想
無需討論

一個人坐朋友車
個朋友冇特別要求你坐後座
,而明知norm係要坐前座,都照坐後座的話

即是你冇想尊重個朋友,及或只係心態上因為佢有部車所以有人叫到就一定要車
經驗係指, 你無經驗呢D情景, 無機會有人講你知
正如唔會有人無啦啦同你講去印度唔好摸人頭
係你去旅行先會有人同你講
西餐table manner係食飯嘅禮儀, 同中國嘅揸筷子/唔可以插碗一樣, 點會係要fine dining先用.

況且你呢個例子又真係唔係普世價值喎, 東南亞國家本身唔食西餐, 你覺得佢地第一次食而唔識table manner係冇家教咩? 佢地"家教"係要包埋西餐禮儀? 論人口數量食西餐多定食非西餐嘅多? 點算普世? 呢個咪係問題囉.

冇人同你講知而唔做會點, 而係講緊呢件事一定唔係咩家教, 係人都會有第一次.
你碌返呢個post 都已經有唔止一兩個人講唔想朋友坐隔離啦
你覺得係"常識"只係因為你生活上會遇到呢件事, 我前面已經quote晒運輸處嘅私家車數量統計/人口比例

有機會坐非收費私家車呢回事根本冇你想像中普及(香港), 同埋"常識"亦唔係解釋一個約定俗成禮貌嘅理由, 只係循環論證.
你個數字唔係講緊香港有幾%人有車?
搭過私家車嘅計唔計?
搭過公共交通工具發現原來全部都係坐司機後面嘅計唔計?
有啱聽fd講過嘅又計唔計?
你將個圈縮到“搭過非收費私家車” 咁我真係好難同你討喎 洗唔洗計埋架車5人定7人?行油定電?車籠幾大?
數字係講緊幾多人有"私家車", "私家車"就應該唔分幾多人

我只係提供數據去指出實際上車/人比係得7.46%, 仲有同一個表入面都指出人口成長幅度大過私家車數量增加速度.

如果你覺得知道呢個前座禮儀嘅人數要係一種"家教"/"常識", 咁係你有責任去提供數據 , 而唔係用"常識"呢D虛無縹緲嘅感覺去定義呢件事嘅普及度.

你冇數據淨係憑感覺, 我先係好難同你討論.
你個數據就係你嘅根據?
有幾多%人有車 = 有幾多%人識呢樣野?
呢個係我唯一嘅途徑去知道呢樣野?
定係你覺得咁樣用啲睇落有關係嘅數據好過我咩都冇?

你咁講我當然俾唔到數據你 冇人會去調查“有幾多人知坐後座會俾人當冇禮貌”你絕對可以立於不敗亦都冇咩討論空間 但係你都可以諗諗會唔會係自己唔知 然後搵緊籍口話俾自己聽唔知正常?再要埋啲知嘅認同你?

另外都講番清楚 我自己唔認同呢啲野歸於家教 但係絕對講得上係常識
我都費事再覆佢,下下叫人拎數字絕對值,但係又唔諗下佢自己啲立論同理據根本邏輯上有問題
痴線完全係偽科學論證
擁有私家車同知唔知規矩其實完全冇關
你要夾硬拉埋嘅,OK
我自己渣車後同過最少40個朋友講過呢樣野
我當其他人冇我咁多朋友,打折每人同10個人講
咁咪有70%人知道條rule囉
咁講又得唔得?
拎呢個數據根本完全證明唔到咩
坐後面好似 佢serve 緊你,佢好似做左你司機咁
上代人教你一d基本禮儀做人之道
多數都係哦,好,知道,就算問點解
知完就算或者有d根本就無理由

依家呢代人同佢講完係吓?我覺得無問題,點解要咁做?你介意係你小氣,你好玻璃心,有咩理據要咁做,有無數據證明
,上代人嘅思維我地點解要跟?

真係唔知上代人思想太保守定呢代人走太前
大家都係講推斷, 咁有數字嘅即係有說服力好多. 歷史上有幾多所謂"常識"係最終俾數據推翻, 返過下學都聽唔少.

又想問下你何謂常識?
如果講「道德」,係有理由好講
講「禮貌」就只係一個社會既NORM
NORM可以完全無理由
(歐洲普通朋友鍚面可以接受,亞洲唔得,有Q理由咩)

一個人可以因為生活圈子窄
唔知某一階層既NORM
但人地同佢講完有呢個NORM
仲要死問理由就ON 9
「坐朋友車應該坐前座係常識」可能係最初用常識二字既朋友揀錯字
用返基本禮儀好D
所以咪話你地活喺自己世界, 你同朋友講, 就代表全世界都會同朋友講?
更何況又係果句, 前面D討論已經有人話唔想人坐前座, 咁點解你會覺得就算有人講, 所有人都係同朋友講要坐前座?

7.46%確實證明唔到有幾多人搭過車, 但我俾個數字你就係叫你用嚟計條數點樣將55萬架車分均俾741萬人搭. 呀, 仲要定義埋所謂"常識"係要有幾多%人同意先叫常識.

你所有assumption, 立論同引伸出嘅結論都完全唔理性
拎啲冇關係嘅數字出嚟諗住混淆視綫嘅就收返埋啦,你啲數字喺呢個討論入面不可用呀而家
嗱, 我其實冇反對話呢個係禮儀 (當然我都有興趣聽人講個由來), 前面都有人俾左合理嘅起源

而家我唔妥嘅係有人覺得呢件事係常識/天生識/經由observe好輕易得知, 以至每個人第一次上車都應該自動做到, 所以我要佢地俾一個解釋呢個睇法

佢地一味話"呢個係禮貌因為係常識所以要跟隨" 係一D意義都冇.
諗到個幾抵死既比喻

上一代普遍認為自己係支那人,咁當時個風氣的確就係咁樣,「老母教落」、「家教」、「上堂都係咁教」

到而家後生就問點解我地係支那人,有咩理據我地就係支那人,跟住上一代人就會鬧「咁on9都問?」「基本常識黎!」「冇家教架?」「咪解釋左個歷史原因咪就係當年我地阿爺o係上面落黎架囉!咁我地有乜可能唔係支那人呀!?」

跟住就會話「我地都知話自己係支那人可以係冇理由,但而家香港仲有好多人覺得自己係支那人,你認做支那人既係對長輩既一種尊重,有少d爭咬。」
你最唔活在自己世界
下次有朋友、老闆車你
坐後排,畀埋堆數佢地睇!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞