老老豆豆, 其實載朋友坐後面有乜問題

611 回覆
285 Like 1974 Dislike
屌,點解反方啲論點論證高質咁撚多
窮人唔識唔出奇
但衰過一次後就要改返
窮得嚟都要有教養
比老闆娘見到唔會比老闆娘話冇家教呱
你知啦, 女人多變
所以呢個post真係好好睇,好有興趣追落去
上面嗰啲又係求其留句冇教養就算
快啲俾啲理據啦,我都好想睇
你都識講 予以保留嘅事物亦必然有其原因
點解坐前座呢個禮儀仲有人會跟隨?
就係因為普遍大眾覺得呢個係基本禮貌囉坐前座算係顧及其他人嘅感受 因為佢哋仲係有咁嘅concept
所以自己會坐前座以表尊重 咁樣算唔算原因呀
好難咩 其實咪又係坐同一架車

好似頭先你講嘅其他習俗例如紮腳咁
嗰個廢除嘅原因係因爲太on9,為咗「靚」令女性承受一世紮腳痛苦
呢個習俗同坐前座比?紮腳個嚴重性大好多同埋根本無好處所以先廢除

依家坐前座可以令一個人感受到你對佢嘅尊重,都算係好處,所以咪流傳至今
應該算係社交技能嘅一種喎

你覺得坐後座冇問題 唔代表人哋覺得冇問題 呢個世界唔會圍繞住你嚟轉
係朋友就唔會介意坐邊
其實會有呢個討論
正正就係有部分人覺得坐後座根本冇問題
甚至係有人認為係女友/老婆先可以坐前座

所以唔係話要預咗比人話冇禮貌
而係諗究竟呢樣野有禮貌咗喺邊

唔好介意我再重覆
佢究竟喺邊度出黎、有咩原因、
有咩好處、有咩目的
去令人覺得坐前座就係有禮貌?

咁坐順風車既怕車主會留前座比老婆
而唔坐前座改坐後座
咁又係咪冇家教?係咪又當車主係司機?
其實真係第一次單獨坐人車先知道有咁嘅規則

你叫我去諗我真係唔會諗到咩司機唔司機

因為不嬲都認知大家係朋友

根本唔會諗到有呢 d 意思

當然之後我都會跟

不過我完全唔認為有咩道理或者意義喺入面

100 % 係純粹怕得失人
Common courtesy 既野有得解架咩
白人咪一樣有握手呢d禮貌野
咁都扯到去人種度真係on9到無倫
等等先 宜家正正係討論緊呢樣野既過程
所以坐前座呢個禮儀仲有人會跟隨係必然出現

正如當年廢除紮腳唔會某年某月某日
突然所有人一齊支持 呢個係過程黎

你唔好跌入咗呢個思想陷阱
討論點係點解佢係基本禮貌
你唔可以將「普遍大眾覺得呢個係基本禮貌」
作為整個討論既前設
咁你只係一直行翻去原點

紮腳個嚴重性當然大好多
唔係宜家你同我就討論既紮腳啦

「你覺得坐後座冇問題 唔代表人哋覺得冇問題 呢個世界唔會圍繞住你嚟轉」
同上,前設錯誤
根本係自己玻璃心跟住就話人地冇禮貌
要當你係司機我坐前面都可以咁覺得架啦,多鳩餘
不如咁講 我自己坐人哋順風車
揸車嗰個叫自己坐邊度就坐邊
坐前或後都好 喺人哋架車度就要遵守人哋嘅規則

不過除非講咗話要坐後座 我自己係會坐咗前面先嘅
自己廢柴,自然驚人當係司機
其實真係第一次單獨坐人車先知道有咁嘅規則

你叫我去諗我真係唔會諗到咩司機唔司機

因為不嬲都認知大家係朋友

根本唔會諗到有呢 d 意思

當然之後我都會跟

不過我完全唔認為有咩道理或者意義喺入面

100 % 係純粹怕得失人

現實就係咁 大家可以睇下紅字
所謂傳統禮儀就係咁留傳落去
其實好多人都係咁 亦好正常
不過係咪代表正確呢?
連燈仔邏輯紊亂論點跳脫都唔係第一日嘅事
真係無你咁好氣
搵人接呀唔該

只想講
我自己係會跟隨揸車嗰個話坐邊就坐邊
冇講就自動坐前座
覺得現時嚟講坐前座都仲係算社交上嘅一種尊重
當然唔排除以後啲人會改變諗法啦
最低能係前座既人落左車,本黎坐後座既人要專登落車轉前座
講真除左呢點有時都要睇其他情況,而家啲人揸車擺撚哂啲唔知乜柒又話好貴既figure,老婆位又擺哂啲屋企野/私人野係度,你有信心唔會因為你呢個外人而整爛哂啲野咪即管坐 但我就老鍊都唔會俾外人坐前座,除非好撚熟熟到唔介意佢會整爛我啲野咪得
多謝你既理性討論
好過好多一黎就手執一句「禮貌」窮撚屌老母
件事個位唔係坐前面先有禮貌 係坐後面會令到大部分人覺得你冇禮貌
出發點唔在於你 而係其他人點睇
亦唔在於你係咪真係冇禮貌

至於點解我覺得坐後面會令人覺得係客 我之前已經講過 我亦覺得呢個原因成立 就算到宜家客上的士9成都係坐後面 我自己覺得呢樣約定俗成嘅嘢合理所以我選擇去跟

thats why我會話件事變左自唔自我嘅問題 我冇法律冇文獻話俾你聽呢件事係點做至啱 但唔能夠話呢件事對於嚟黎講唔充中 就要我跟你個套

其實再講遠啲 ”禮貌”呢件事嘅本質都係咁 ?點解見到長輩要打招呼先有禮貌?點解xxxx先有禮貌?

有好多嘢就係咁 我唔係話樣樣都要跟 但唔係話”我覺得唔夠合理”就可以我行我素
「唔係坐前面先有禮貌 係坐後面會令到大部分人覺得你冇禮貌」
我睇唔到個分別 除非你話7日車有中座

唔好意思我又要重覆
老闆坐後面就坐後面既都係老闆?
呢個係邏輯謬誤 唔係約定俗成

其實呢件事就係變咗不問因由既跟從
完全係 我唔做會比人話 所以我做

照你個例子 見到長輩要打招呼
其原因係要話比佢知你見到佢
而佢覆你「乖」係代表佢知道
係有原因、有目的

所以唔係所有野都不問因由
當然可能坐前座都有
我宜家就係等緊人答
睇車主本身姐

是但啦。就好似傳統集俗咁 你鍾意跟咪跟
其實應該係咪咁講
坐前座已經成為係表示對車主嘅一種尊重
唔再應該係因為所謂嘅歷史上留返嚟嘅一種禮儀

如果車主們一日都係咁諗,咁坐前座都係算應該㗎喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞