老老豆豆, 其實載朋友坐後面有乜問題

611 回覆
285 Like 1974 Dislike
樓主認為話自己無知就可以係無禮貌嘅藉口,完全唔撚理人地感受,唔講對唔住,仲要屌返人地轉頭

依家啲00後
同意呀,唔通同女朋友屌西要帶套就係當條女係雞咩,都唔知咩邏輯
周圍都係窮撚朋友咪冇人教你囉
講出黎都一陣窮酸味重講到好似好合理咁
只要司機唔介意,其實無問題。

坐後面係會俾車箱以外嘅途人有機會誤以為你們之間是賓主關係,所以大部分司機為免被世人誤會自己是賓仔,通常都會要求一個人坐前面令自己無咁難堪。
老實講
人家又唔係一上車就玩手機當你契弟
有冇禮貌係咪應該取決於態度呢?
咁如果人地話係你就跟
我只係想講你地只不過係個老屎忽
坐後面係咩態度?
窮撚收皮啦,搭順風車坐前面係常識黎
末期語癌?
Up乜鳩
的確你自己可能冇問題,因為問題係你老豆老母冇好好教你
呢d叫做冇家教
你不如又試下gathering問下其他人幾多人工,唔犯法呀,不過冇教養
樓主人窮 思想都窮
無知真係好可怕
香乜L野港吖
有常識都知呢d野世界性的
唔識都google下啦,呢度d井底蛙多到
仲好意思開Po,扮撚晒有批評思維

https://www.google.com/amp/s/www.scoopwhoop.com/amp/inothernews/basic-car-etiquette/

When your friend's driving, it's rude to sit in the rear seat, unless you want to make him/her feel like a chauffeur.
有啲行為係代表你嘅態度
玩手機就唔得,坐後座就得
龍門任你擺
你玩曬啦
到你有部自己鍾意嘅車就明
腳車例外
that why 你點解冇乜幾個朋友有車
一係物以類聚 一係車親你之後都冇fd做
你呢D咁既廢物就緊係同D無能力買車既人做朋友
唔會明架喇
有車既唔會嬲你
因為你係垃圾
禮儀呢d野不嬲約定俗成,
你可以唔知,唔知一次講句sorry下次守番未算囉

但係而家你知有咁既禮儀,就大大聲話人介意你唔守禮儀小氣

咁既邏輯,大陸人周街痾屎你都唔應該介意,
人地鄉下都係周圍痾
前座其實有個名
叫做副駕駛座
香港市區短途就算啦
但如果喺大少少嘅國家揸長途車
副駕駛可以搞一啲司機揸緊車唔方便做嘅嘢
例如幫手睇地圖 (搵油站/洗手間!)
同埋陪司機傾偈等佢唔好訓著
唔少車嘅死火燈掣會擺喺中控台
必要時司機暈咗例如心臟病發
副駕駛必要時要出手救車架!
您同佢傾計都坐後面

我只想講您係on9仔
試下老闆車你坐後面丫,on9
不是你開車就沒關係? 副駕該注意的10件事
副駕其實就是駕駛的貼心小秘書呢
開車出遊時,除了最重要的司機開車外,“副駕” 也是個超重要位置,撇掉開車,車上的大小事可說都是副駕要一手包辦的,能夠在駕駛需要的第一時間伸出援手、提前幫駕駛想好該做的事、處理車上大小事務...等,如果說駕駛是董事長的話,副駕就像極了董事長身邊的貼身秘書;你還以為坐在副駕駛座就是爽爽的大位置嗎?

這些駕駛們的心聲今天DailyView網路溫度計透過《KEYPO網路大數據》從2016年10月31日到2017年10月30日間觀察網友在臉書討論、PTT與各新聞媒體、討論區的留言統整出在網友駕駛們在開車時最希望或最不想要副駕駛們做的事情,趕快睜大眼睛看清楚,不要出來雷人啦!

No.5 幫忙找停車位
開車每到一定點時,最重要的就是「車要停哪」了吧!這時候不論是在停車場、或者是路邊停車,駕駛須隨時注意路況、安全行車,找停車位就變成了副駕的重要工作。需要眼明手快的瞄準車位、告訴駕駛在哪一方向有停車位,這點真的很重要!停在一個安全無疑又不會被拖吊的地點也才能讓駕駛及乘客們安心啊!

No.4 餵食駕駛
買了一堆好吃的食物上車後,除了駕駛以外的人都吃得津津有味時,駕駛的心裡一定很不平衡吧!這時又是萬能副駕該出動了,可以在紅燈或者塞車時(安全的時機)選擇餵食駕駛,不要以為餵食很簡單,還要精準的算好每一口大小、計算駕駛咀嚼的時間(?)好能讓駕駛跟其他人一樣在車上也能享受美食!

No.3 調冷氣/音樂
開車之餘來點娛樂也很重要!若是用手機播放音樂,因為插孔在前方,這項重要任務也成了副駕的責任,接受駕駛、乘客點歌,然後找歌、播歌,放太沈重的音樂還會不小心讓駕駛很想睡,所以需隨時注意歌單內容(到底是在坐車還是做DJ啊?);還有冷氣的調控(這就比較簡單啦,只有開關、跟調溫度而已,壓力終於沒那麼大了xd)

No.2 導航
朋友們一起開車出遊玩時,大家都不熟路線,這時又是萬能副駕駛需要出動的時機了,打開Google Map清楚的告訴駕駛在哪條路該怎麼轉、怎麼走,以為看地圖很簡單嗎?不!如果手機網路不穩、一點點Lag,不小心就會過了條街、漏了個彎、甚至沒有下到交流道導致車子要再繞一大圈回來,這時不止浪費了時間、也浪費了油錢,還要被抨擊,還有前方路段是否塞車、改走哪條路會比較順...等,各種路線都要由副駕隨時自由發揮,帶領全車的人前往目的地的壓力也真的是不小呀!

No.1 跟駕駛聊天/保持駕駛清醒
很多只要是開長程路途時,車上的人一定都會倒頭大睡,也有駕駛常常說只要全車一睡、自己就也會跟著想睡,所以若坐在一旁的副駕能跟駕駛聊點輕鬆愉快的話題、讓他隨時保持清醒,也認為有人在陪著,這樣對駕駛來說開車也比較不無聊啦!不然自己開車、全車的人呼呼大睡,感覺自己就像個悲情的司機般。

還有若能適時的地上提神用品(薄荷棒、口香糖...等),讓駕駛的精神保持良好,不僅開的安全、車上人的生命也多一份保障啦
https://news.tvbs.com.tw/life/801935
呢個係人嘅問題啫,我就無介意過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞