老老豆豆, 其實載朋友坐後面有乜問題

611 回覆
285 Like 1974 Dislike
一個二個只係識話屋企教屋企教,唔坐前面就冇禮貌,完全冇真正反駁過樓主
話咩唔坐前面就=當人係司機,真係笑話
利申次次坐前面
唔知唔緊要 宜家知下次咪唔好
當然我認同趕人落車係太過份

但都唔好覺得「我唔知吖嗎」就覺得自己冇錯
某程度上係你無知,唔會因為車主太過份而令你變到冇錯 做人係要識反省而唔係賴落人地到就算
人地講,你聽話跟住做,完左個問題咪好囉
係咪人地教你,你唔聽,仲叫人包容你外地文化呢?
坐人地車跟返人地規矩
黎到香港講廣東話
唔該
咁見到人要同人打招呼呢個禮儀又點解要做?
咪又係禮貌 做咩姐你
由咁小既事已經顯示得出你唔撚識做人 永遠我行我素
講真人地可能唔會當面屌你
但見微知著 你識唔識做人其他人都看在眼內
我講左d咩你自己參透下
有d人就7一世 做散仔低層做一世
有d人就好醒目 做幾年就飛黃騰達
可能扯遠左
但成熟d啦 人地谷唔谷氣根本就唔係重點
好多根本就唔會谷氣 理撚得你
教精你都廢撚事
如果你睇野係咁表面咁唔成熟就真係窮一世
咁成個post落黎
有冇解釋過點解坐後座就係「錯」
黎黎去去都剩係話「冇家教、冇禮貌」
咁你無所謂就無所謂啦
但正常你當佢fd既都會擺個袋去後面啦
不過個個唔同既
你覺得ok咪ok
如果我係你朋友,我會覺得你唔尊重我囉
不過我拎緊你著數,咪唔出聲囉

就好似去你屋企,你用晒成張梳化放垃圾,叫我坐膠凳仔,你主人家,你話事囉
細個教你做係要你學識對人同埋點樣接近其他人, 做咩姐你
點解咁嘅post會引到咁多人覆
正常人都知基本禮儀啦
仲有人竟然仲話點解要跟啲基本禮儀做人都痴痴地
一個人連基本禮貌都無,咁點解我要尊重你?呢啲嘢係雙方㗎
除非揸車個人無所謂 你地點樣兜都係錯
講完
咁你都答左自己啦,坐前排個禮儀咪就係學識對人同親近其他人囉
u serious......
頭先咪有人話左司機有事可以幫手lo...
你會唔會響車到學溝通啊
巴打心水清
平時就屌鳩d廢老食古不化
但一講到呢d就突然起綱咁
一味剩係用「冇家教」「冇禮貌」「唔識人情世故」黎「解釋」
如果咁鬼注重傳統不如番去紮腳啦

屌佢所謂「人情世故/入鄉隨俗」都要有d實際起因至得架,例如o係香港講廣東話係因為本地人都識呀嘛

而所謂「坐前座」就純粹係「禮貌」,沒柒解釋都冇,唔知既人自然唔覺得有問題啦
仲有啊, 無諗過就話係禮儀果啲自己反省下啦
無見解無logic人地做你就近, 用下自己個腦啦
細個教你做係要你學識對人同埋點樣接近其他人, 做咩姐你
咁你都答左自己啦,坐前排個禮儀咪就係學識對人同親近其他人囉
u serious......
頭先咪有人話左司機有事可以幫手lo...
你會唔會響車到學溝通啊
仲有啊, 無諗過就話係禮儀果啲自己反省下啦
無見解無logic人地做你就, 用下自己個腦啦
發現原來好多人都係不問因由
盲目跟隨一啲所謂正確既思想

你問佢點解唔可以坐後面
佢就答你咁係冇禮貌 唔尊重 冇家教
啊媽教落 由細到大屋企人教
咁樣係當朋友係司機

講極都講唔到個原因
利申:車主 從來唔介意人坐後座
相處之道喺生活唔同情況都學到,係咪你冇用腦
唔中意坐前面
好驚。
你會唔會同人食飯坐隔離枱. 其實你唔想同人傾下計咪扮累詐訓囉. 無謂攪到好唔想同人講野倒, 尤其是第一二次比人載, 坐多幾次個人知點同你相處其實坐邊都唔係好大所謂
樓主會話,你人工高既怕咩講,講到尾咪係你人工低
基本禮拜來啫
識做人嘅唔會坐後面
仲要覺得自己思維好獨特打破傳統
當正自己坐緊的士?
連登有愛以為啲on9仔會自己柒,點知咁多人幫人教仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞