老老豆豆, 其實載朋友坐後面有乜問題

611 回覆
285 Like 1974 Dislike
咁所以咪就係點解坐後座就當人係司機?
咁宜家我又當老闆司機
成班窮撚係到取暖,無人車你唔好問點解,抵你要坐公共交通同人迫
你搞清楚
係佢叫你坐返後面
唔係你自己坐後面
細個坐老豆車,都有教如果無人就一定要前面
唔識唔係問題,屋企無車都唔係問題,但你呢個心態未注定你身邊既朋友都無車,都係窮撚囉
啱呀
咁所以咪唔係人人都覺得坐後座就當人係司機囉
不如掉轉諗
回點解要坐後面
假設
四人車 車主加兩個人
或者 車主加一個人

我諗坐後面既原因
後面舒服 空間大d
唔想同車主交流
兩個乘客想坐後面傾計
仲有冇?
呢樣又唔係香港獨有
歐美一樣有呢種約定俗成既規矩
明知都要包拗頸係咩心態
其實你搞清楚邊個係上家未
其實呢個規矩係有原因 唔係約定俗成咁簡單
諗黎做咩
根本會因為坐前坐後介意既都係on9
其實你搞清楚點解我話係邏輯謬誤未
諗都唔諗 唔好討論 冇論點就話諗黎做咩
老老豆豆
你朋友下次唔車你都冇問題
唔坐前座係冇見識,但唔係咩罪大惡極嘅事,明知係禮儀但刻意唔遵守仲大條道理先係問題。

問心,我自己就唔介意啲人坐邊度,上車前後禮貌足更重要,香港地有車階級係小眾,冇見識真心唔怪人,另外車啲三姑六婆嗰陣我直頭想佢坐後排,咪撚瘋狂R廢水吹影響集中,仲有啲讕醒嘅仆街,坐前排嗰陣好鍾意烏前個身幫我「睇位」,我屌你老母一烏前就擋撚晒成個倒後鏡到底明唔明噉樣先危險?
我一直都話上人車預咗守規矩
係班車撚唔識字姐
咪話你老闆坐後座既原因係十分正確
咁宜家係咪老闆會坐後座
坐後座等於老闆?
我唔明嘅只係點解坐後面係唔尊重嗰啲
講明d就係佢老闆唔係工作需要直頭唔想車佢
佢重話冇當人係司機(something like that啦)
人地根本連同佢傾多句都唔想
莊閒都未搞清楚
得一個乘客嘅話坐前面係基本禮貌
由細到大老竇都咁教
其實你見到啲唔識嘅人唔打招呼甚至屌佢老母都冇問題
但你唔會
因為禮貌
我咪問點解要坐後坐先
淨係答我介意黎都on9
平時我就係咁有啲親戚勁煩
所以真係R哂頭原來叫佢哋坐後面就佢哋做埋老闆
規矩咪就係坐人地架車要坐前面
我都唔明點解
睇個車post之前亦都唔知
但既然知道咗,咪好好地遵守翻
咁多人認同點都有佢既道理所在
做翻好d禮儀既野,都費事落人話柄啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞