老老豆豆, 其實載朋友坐後面有乜問題

611 回覆
285 Like 1974 Dislike
我屋企架s class 平時老豆揸

得我同佢果陣都唔會坐後面
點解比咗錢就可以坐後座
義務就要坐前座
有朋友(1個以上)坐我車多數都會自動坐隔離,

當然都試過有朋友自己一個都坐後面,
我就會講笑咁講坐我隔離啦當我司機咩?
(真係講笑咁講有笑容),咁朋友會坐返上前,
同埋之前再坐佢都識。

我覺得如果朋友係第一次坐,咪開句聲囉。

但如果叫咗都唔坐前/下次都係咁,
咁咪以後唔好再車佢。
咁點解坐前面就係尊重佢
佢義務車我我明呀
哩個係潛規則定係已經約定俗成咗?
所以佢車我我都會好有禮貌同守規矩
我坐車係鍾意坐前面多過坐後面
不過真係唔明點解啫
正路都會問下坐邊好啲
有fd前面淨係女朋友可以坐
但我每次坐佢車我都問句我坐邊
有朋友(1個以上)坐我車多數都會自動坐隔離,

當然都試過有朋友自己一個都坐後面,
我就會講笑咁講坐我隔離啦當我司機咩?
(真係講笑咁講有笑容),咁朋友會坐返上前,
同埋之再坐佢都識。

我覺得如果朋友係第一次坐,咪開句聲囉。

但如果叫咗都唔坐前/下次都係咁,
咁咪以後唔好再車佢。
我唔知你幾歲岀黎做嘢…
十年前16歲我個諗法一樣
暑假打暑期工
嗰陣個老闆叫我跟佢車去拎啲貨
咁我一上車就同另外一個同事跳去後座
老闆即刻屌到我地仆街

而家都好多謝佢屌精我,唔洗戇戇鳩鳩咁唔知規矩,而家做嘢先同上司關係唔錯。
好似餐桌禮儀咁,你圈子唔知可能真係唔出奇架
不過出醜比人笑同比人當無禮貌都同樣唔出奇
細心留意多啲身邊既人同事,唔好用無知做藉口,同以無知為榮
後座有更大私人空間唔同司機接觸
你比左錢當然可以咁做啦
好似的士同請私人司機咁

但如果車你果個係你朋友
人地好心車埋你 你又搞到唔想同佢接觸咁
呢d叫咩禮貌
有次坐老闆車就係諗住自動波坐前座
點知比佢屌到飛天 話個位淨係老闆娘先坐得
就好似你食高質fine dining 食野唔知要有table manner一鳩樣
咁點解坐後面即係當人地係司機?
因為搭的士坐開後面?
帶咗頭盔先:小弟唔係有心頂撞咁多位
點解坐後面就係當人係司機,而坐前面就唔係?
窮撚先鐘意坐後面
屋企人竟然會無教?
由細到大就算阿爸車我番學
都唔可以坐後面 因為咁樣好唔尊重
好似搭的士咁
同埋個frd車你兩個人唔平排坐咁點傾計
唔odd咩?
字都未撚識打 仲學人笑鳩00後?
呢個問題應該同點解past tense要加ed一樣冇得解
咁下次坐老細車就問聲
但你老細都好小家,邊有人會咁講嘢
俾人屌完下次咪坐返前面囉
你老豆老母唔識咁俾外人屌完識啦呱?
係咪下次又坐返後面?
垃圾00後
明哂
原來真係冇得解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞